TÜBİTAK kanser tedavisi için kolları sıvadı

Biyoteknolojik ilaç konusunda çalışma başlatan TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, kanser tedavisinde kullanılmak üzere milli biyobenzer ilaç molekülü üretecek.

Türkiye'de tamamı yurtdışından ithal edilen biyoteknolojik ilaç konusunda çalışma yapan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), kanser tedavisinde kullanılmak üzere milli biyobenzer ilaç molekülü üretecek.

TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü İmmünogenetik Laboratuvarı araştırmacılarından Dr. Koray Balcıoğlu, yaptığı açıklamada, milli biyobenzer kanser ilaç geliştirme ve üretimiyle ilgili 10 ay önce proje başlattıklarını söyledi.

Dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Balcıoğlu, kanserle ilgili birçok çalışma yapılmasına rağmen yeni bir ürün geliştirmede zorluklarla karşılaşıldığını dile getirdi.

Balcıoğlu, Türkiye'de kanser ilacı maliyetlerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, "Yurtdışına bağımlı olduğumuzdan dolayı dışarıdan kanser ilacı getirmek zor oluyor. Biyoteknolojik ilaçlar dünyada çok popüler oldu. Özellikle biyobenzer konusunda son 2 yılda hızlı gelişmeler yaşandı. Bununla ilgili biyoteknolojik ilaçların pazar payına bakıldığında yaklaşık 40 milyon dolar kâr getirmektedir. Ülkemizde 2014 yılında 1,6 milyar liralık onkolojik ilaca ödeme yapılmıştır. Bu nedenle biz proje kapsamında yerli olarak biyobenzer molekül geliştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

İlacın antikor üreten DNA dizilerini klonlanarak memeli hücrelerine aktarılacağını ve üretimlerini sağlayacaklarını aktaran Balcıoğlu, şöyle konuştu:

"Bu ilaçlar üretildikten sonra uluslararası standartlarda karakterizasyonu yapılacak ve daha sonra da büyük ölçekte üretime geçilecek. Bu çalışma Türkiye'nin yurtdışına bağımlılığını azaltacak ve ekonomik olarak da katkı sağlayacaktır. Teknolojiyi ülkemize kazandırdıktan sonra birçok farklı biyobenzer molekülü geliştirme şansımız olacak. Ayrıca bu vesile ile mevcut altyapıyı da geliştirmiş olacağız."

Balcıoğlu, projenin 4 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

ABD’li Bakan Rubio’dan Gazze İçin Yardım Çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Gazze'deki insani yardımların artırılması gerektiğini vurgularken, ateşkes sürecinin sürdüğünü açıkladı.

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran İfadesini Verdi

Fenerbahçe'nin Başkanı Sadettin Saran, yürütülen uyuşturucu soruşturması çerçevesinde "şüpheli" olarak ifade vermek üzere polis merkezine davet edildi.

Japonya’nın Nükleer Silah Sahibi Olma Tartışması Derinleşiyor

Japonya'da bir hükümet yetkilisi, Başbakan Takaiçi Sanae'nin güvenlik politikaları çerçevesinde nükleer silah edinme gerekliliğini dile getirdi.

Anadolu Efes Evinde Dubai’ye Yenildi

Anadolu Efes, EuroLeague 17. haftasında evinde Dubai Basketbol'a karşı 80-76'lık bir yenilgi aldı.

Şara’dan Türkiye ve Üç Ülkeye Teşekkür Mesajı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Sezar Yaptırımları'nın kaldırılmasının ardından Suriye halkını kutlayarak, bu süreçte destek veren Türkiye, ABD, Katar ve Suudi Arabistan'a teşekkür etti.