ENFLASYON HESAPLAMALARINDA ŞEFFAFLIK ÖNEMLİ!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, enflasyon hesaplamalarına ilişkin yapılan eleştirilere cevap vermek üzere açıklamalarda bulundu. Çetinkaya, Türkiye’de enflasyonun dünya standartlarına uygun bir şekilde hesaplandığını vurgulayarak, TÜFE ve ÜFE arasındaki farkın Türkiye’ye özgü olmadığını belirtti. Ayrıca, enflasyon hesaplamalarının şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü ve sonuçların erken açıklandığını da ifade etti.
MADDELERİN FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?
TÜİK Başkanı Çetinkaya, madde fiyatlarının belirlenmesiyle ilgili detayları basın mensuplarıyla paylaştı. Türkiye genelinde aylık 600 binden fazla fiyatın derlenerek TÜFE hesaplamalarının yapıldığını belirten Çetinkaya, fiyatların ortalama alınarak enflasyon hesaplamalarında kullanıldığını aktardı. Çetinkaya, yayınlanmayan tabloların madde fiyatlarına ait olduğunu ve bu fiyatların gösterge niteliği taşımadığını vurgulayarak, hesaplama süreçlerinin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü dile getirdi.
ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRMA NEDEN ÖNEMLİ?
Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkeleri, EFTA ülkeleri, ABD ve Kanada’nın istatistik ofislerini inceleyen Çetinkaya, bu ülkelerde de madde düzeyinde fiyatların yayınlanmadığını belirtti. TÜİK’in uluslararası standartlara uygun bir şekilde enflasyon hesaplamalarını yürüttüğünü söyleyen Çetinkaya, Kurumun haksız eleştirilere maruz kaldığını ifade etti. Uluslararası karşılaştırmaların önemine değinen Çetinkaya, Türkiye’nin enflasyon hesaplamalarında Eurostat standartlarını yüksek oranda dikkate aldığını vurguladı.