TÜRKİYE AŞIRI SICAK HAVA DALGASININ ETKİSİNDE
Türkiye, 25 Haziran Çarşamba günü aşırı sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son raporlarına göre, ülke genelinde yağış beklenmiyor ve hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 6-9 derece üzerinde seyrediyor. Antalya ve Diyarbakır’da sıcaklıklar 40 dereceye kadar çıkarken, uzmanlar sıcak çarpmasına karşı halkı uyarıyor.
AŞIRI SICAKLAR DOĞAL AFET KATEGORİSİNDE
Meteoroloji yetkililerine göre, sıcaklıkların özellikle güney ve batı bölgelerinde tehlikeli seviyelere ulaştığı bildirildi. Uzmanlar, aşırı sıcakları “doğal afet” olarak tanımlayarak, 11:00-16:00 saatleri arasında güneş altında bulunmaktan kaçınılmasını öneriyor. Yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin bu sıcak havalardan daha fazla etkilendiği vurgulandı. Bol su tüketimi, hafif kıyafetler giymek ve gölgeli alanlarda kalmak gerektiği ifade ediliyor.
BÖLGE BÖLGE HAVA DURUMU
Meteoroloji’nin 25 Haziran Çarşamba günü için yaptığı il il hava durumu tahminleri şöyle:
Marmara: İstanbul 33°C, Edirne 38°C, Balıkesir 36°C, Kırklareli 35°C. Az bulutlu ve açik.
Ege: İzmir 38°C, Muğla 38°C, Afyonkarahisar 33°C, Uşak 35°C. Az bulutlu ve açik.
Akdeniz: Antalya 40°C, Adana 36°C, Hatay 32°C, Isparta 35°C. Az bulutlu ve açik.
İç Anadolu: Ankara 34°C, Eskişehir 34°C, Konya 33°C, Sivas 30°C. Az bulutlu ve açik.
Batı Karadeniz: Bolu 32°C, Düzce 35°C, Sinop 30°C, Zonguldak 29°C. Az bulutlu ve açik.
Orta ve Doğu Karadeniz: Amasya 35°C, Samsun 29°C, Rize 27°C, Trabzon 25°C. Az bulutlu ve açik.
Doğu Anadolu: Malatya 36°C, Erzurum 27°C, Kars 25°C, Van 25°C. Az bulutlu ve açik.
Güneydoğu Anadolu: Diyarbakır 40°C, Gaziantep 38°C, Mardin 36°C, Siirt 38°C. Az bulutlu ve açik.
UZMANLARDAN ÖNEMLİ TAVSİYELER
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Hava Tahmin Uzmanı Dr. Ayşe Kaya, sıcaklıkların özellikle Antalya, Diyarbakır, Gaziantep ve İzmir gibi şehirlerde rekor seviyelere ulaşabileceğini belirtti. Kaya, “Aşırı sıcaklar, sıcak çarpması ve dehidrasyon riskini artırıyor. Vatandaşlarımız mümkünse evde kalsın, dışarı çıkmaları gerekiyorsa mutlaka şapka ve hafif kıyafetler tercih etsin” şeklinde konuştu. Ayrıca, orman yangını riskine karşı dikkatli olunması gerektiğinin altı çizildi.