Türkiye’nin Afrika İhracatı 9,9 Milyar Dolar

AFRİKA ÜLKELERİNE İHRACAT YÜKSELİYOR

Türkiye’nin Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat, yılın ilk 6 ayında 9,9 milyar dolara ulaştı. Son yıllarda Türkiye’nin Afrika’ya yönelik açılımlarıyla birlikte ticaret hacmi de giderek artıyor. Bu kapsamda, Afrika ülkerine yönelik ihracat performansı dikkat çekiyor.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ LİDERLİĞİ ELE GEÇİRDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin toplam ihracatı yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artışla 131,4 milyar dolara yükseldi. Ocak-haziran döneminde en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerde otomotiv endüstrisi 19 milyar 986,7 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 15 milyar 763,9 milyon dolarla ikinci ve elektrik-elektronik sektörü ise 8 milyar 328,4 milyon dolarla üçüncü sırada gerçekleşti.

FAS EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE OLDU

Türkiye’nin Afrika ülkelerine yaptığı ihracat, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 artarak 9,1 milyar dolardan 9,9 milyar dolara yükseldi. Afrika’nın en fazla ihracat yapılan ülkesi 1,8 milyar dolarla Fas oldu. Türkiye-Fas arasındaki jeopolitik konum ve sürekli gelişen ikili ilişkiler, bu ülkeye yapılan ihracata olumlu katkı sağladı. Fas’ı 1,6 milyar dolarla Mısır, 1,3 milyar dolarla Libya, 554,1 milyon dolarla Tunus, 303,5 milyon dolarla Güney Afrika Cumhuriyeti ve 242,3 milyon dolarla Nijerya takip etti. Ayrıca, değer bazında ihracat artışında da Fas öne çıktı. Türkiye’nin Fas’a ihracatı, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 345 milyon dolar arttı.

SEKTÖREL DAĞILIMDA KİMYEVİ MADDELER ÖNE ÇIKIYOR

Sektörel bazda incelendiğinde, Afrika ülkelerine yapılan en fazla ihracat kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründen gerçekleşti. Bu sektör 1,3 milyar dolarlık ihracat yaparken, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü 1,2 milyar dolarla ikinci, çelik sektörü 942,4 milyon dolarla üçüncü, tekstil ve ham maddeleri sektörü 675,5 milyon dolarla dördüncü sırada yer aldı. Otomotiv endüstrisi ise 619 milyon dolarlık dış satım yapmış durumda. Afrika ülkelerinin en az talep gösterdiği sektörler arasında ise 214 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 3,7 milyon dolarla zeytin ve zeytinyağı, 23,2 milyon dolarla kuru meyve ve mamulleri yer alıyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.