AŞIRI SICAK HAVA DALGASI VE RİSKLERİ
Türkiye, 25 Haziran Çarşamba günü aşırı sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün en son tahminlerine göre, bütün ülke genelinde yağış beklenmiyor ve sıcaklıklar mevsim normallerinin 6-9 derece üzerinde seyrediyor. Antalya ve Diyarbakır’da termometreler 40 dereceye ulaşırken, uzmanlar sıcak çarpmasına karşı vatandaşları uyarıyor.
SICAKLAR DOĞAL AFET KATEGORİSİNDE
Meteoroloji yetkilileri, sıcaklıkların güney ve batı bölgelerinde tehlikeli seviyelere ulaştığını bildirdi. Uzmanlar, aşırı sıcakları “doğal afet” olarak tanımlıyor ve 11:00-16:00 saatleri arasında güneş altında kalınmaması gerektiğini öneriyor. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler için riskin daha fazla olduğu belirtiliyor. Bol su tüketimi, hafif giysiler giyilmesi ve gölgeli alanların tercih edilmesi gerektiği ifade ediliyor.
BÖLGE BÖLGE HAVA DURUMU
Meteoroloji’nin 25 Haziran Çarşamba günü için il il hava durumu tahminleri şöyle sıralanıyor:
Marmara: İstanbul 33°C, Edirne 38°C, Balıkesir 36°C, Kırklareli 35°C. Az bulutlu ve açık.
Ege: İzmir 38°C, Muğla 38°C, Afyonkarahisar 33°C, Uşak 35°C. Az bulutlu ve açık.
Akdeniz: Antalya 40°C, Adana 36°C, Hatay 32°C, Isparta 35°C. Az bulutlu ve açık.
İç Anadolu: Ankara 34°C, Eskişehir 34°C, Konya 33°C, Sivas 30°C. Az bulutlu ve açık.
Batı Karadeniz: Bolu 32°C, Düzce 35°C, Sinop 30°C, Zonguldak 29°C. Az bulutlu ve açık.
Orta ve Doğu Karadeniz: Amasya 35°C, Samsun 29°C, Rize 27°C, Trabzon 25°C. Az bulutlu ve açık.
Doğu Anadolu: Malatya 36°C, Erzurum 27°C, Kars 25°C, Van 25°C. Az bulutlu ve açık.
Güneydoğu Anadolu: Diyarbakır 40°C, Gaziantep 38°C, Mardin 36°C, Siirt 38°C. Az bulutlu ve açık.
UZMANLARDAN ÖNEMLİ TAVSİYELER
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Hava Tahmin Uzmanı Dr. Ayşe Kaya, sıcaklıkların Antalya, Diyarbakır, Gaziantep ve İzmir gibi illerde rekor seviyelere ulaşabileceğini belirtiyor. Kaya, “Aşırı sıcaklar, sıcak çarpması ve dehidrasyon riskini artırıyor. Vatandaşlarımız mümkünse evde kalsın, dışarı çıkmaları gerekiyorsa mutlaka şapka ve hafif kıyafetler tercih etsin” diyor. Ayrıca, orman yangını riskine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.