Türkiye’ye Virüslü Patates Geldi!

MERSİN LİMANINA GÖNDERİLEN TOHUMLUK PATATESLERİN DURUMU

Mersin limanına son iki ayda Akdeniz üzerinden tonlarca tohumluk patates ulaştı. Bu patatesler, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İnspektörleri tarafından sıkı kontrollerden geçirildi.

PATATESLERDE VİRÜS TESPİTİ

Yapılan denetimlerde, İskoçya kökenli 850 ton tohumluk, Hollanda kökenli 4 ayrı partide 585 ton 400 kilogram, toplamda ise 1.152 ton 150 kilogram tohumluk, Almanya kökenli 150 ton patateste “Potato leafroll polerovirus” (Yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (Tütün çıngırak virüsü) bulundu. Tespit edilen tohumluk patateslerin toplam ağırlığı 2.223 ton 150 kilogram olup, bunlar geldikleri ülkelere geri gönderildi.

TÜRKİYE’DEKİ PATATES ÜRETİMİ

Patates, her iklimde yetişebildiği için dünya genelinde yoğun şekilde üretilip tüketiliyor. Türkiye, patates üretiminde 15. sırada yer alıyor. Son 5 yıl içerisinde patates üretimi 1 milyon ton artarak, yıllık hasat miktarı 6 milyon tona yaklaştı. En fazla üretim, 750 bin tondan fazla ürün ile Niğde’de gerçekleştiriliyor. Bunu sırasıyla Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana izliyor. Türkiye’ye zaman zaman farklı ülkelerden gelen patateslerin genellikle tohumluk olarak getirildiği bilgisi mevcutken, bu miktarın toplam üretimin yanında yüzde 1’ler seviyesinde olduğu belirtiliyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Borsa İstanbul’da Hisse Senetleri ve Döviz Artış Gösterdi

BIST 100 endeksi haftalık olarak yüzde 0,27 artışla 11.341,90 puana yükseldi. Altın fiyatları da 24 ayar külçe altın gramının 5.958 liraya çıkmasıyla birlikte yükseldi.

Kars Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Gözaltına Alındı

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir profesör, sosyal medyada ayrımcı içerikler paylaştığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Sakarya’da 37 Mahallede Şap Karantinası Uygulaması

Karasu'da üç mahallede şap hastalığı belirlendi. Hastalığın yayılmasını önlemek için 37 mahallede hayvan hareketleri durdurulup karantina süreci başlatıldı.

Bodrum’da Ana Su Hattı Patladı Yol Çöktü

Bodrum'da su isale hattının patlaması sonucu yol çöktü ve çukurlar meydana geldi. Bölgedeki su akışı kontrol altına alınırken, onarım çalışmaları başlatıldı.

Bangladeş’te TİKA ile Güvenli Yerleşim Alanı Kuruldu

Bangladeş’in kuzeyinde, sürekli değişken yapısı nedeniyle sel ve erozyon tehdidi altındaki Brahmaputra Nehri adaları için yeni bir yerleşim alanı inşa edildi. Proje, Gaibandha bölgesinde gerçekleştirildi.