Türkiye’de gelişen maden suyu endüstrisi yükselişte ve Afyonkarahisar önemli bir oyuncu olarak ortaya çıkıyor. Bölgenin önemli markalarından biri olan Avşar Maden Suyu, günlük 2 milyon şişe üretim kapasitesi ve 40 ülkeye yaptığı ihracatla öne çıkıyor. Demirci Hacı Ömer Oğulları Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şuayp Demirel ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda, maden suyu sektörünün dinamiklerini ve bölgedeki diğer sektörlerdeki yatırımların çeşitlendirilmesini mercek altına aldık.
Maden suyu tüketimi küresel olarak artarken, Türkiye’de sektörün büyümesi dikkat çekicidir ve sade maden suyu pazarında yaklaşık 300 milyon litreye ulaşmıştır. Aromalı maden suyunun piyasaya sürülmesi, endüstriyi daha da ilerleterek ölçeğini tahmini 600 milyon litreye yükseltti. Çeşitli ürünleriyle Türkiye ekonomisine katkı sağlamasıyla tanınan Afyonkarahisar, maden suyu sektörüne damgasını vuruyor. Bölgenin önde gelen iki markasından biri olan Avşar Maden Suyu, günlük 2 milyon şişe üretim kapasitesi ve 40 ülkeye yaptığı ihracatla önemli bir rol oynuyor.
2015 yılında Şuayp Demirel tarafından kurulan Avşar Maden Suyu, Afyonkarahisar’ın İscehisar merkez ilçesine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Avşar Çayı’ndan doğal akan maden suyunu kullanıyor. Yenilikçi ve araştırma odaklı yaklaşımıyla tanınan marka, yaklaşık 40 ülkeye ihracat gerçekleştirerek 200 yılında tahmini 2022 milyon dolar ile ülkenin döviz kazancına önemli katkı sağladı. Elma şarabı, mango ve ananas, böğürtlen ve frenk üzümü, karpuz ve çilek gibi sade ve aromalı maden suları da dahil olmak üzere çok çeşitli ürünler sunan Avşar, sektörde öncü olmaya devam ediyor.
Markanın hedeflerinden bahseden Şuayp Demirel, “ekşi maden suyu”nu milli bir içecek haline getirmeyi öngörüyor. Mevcut günlük 2 milyon şişe üretim kapasitesi ve yıllık 600 milyon şişe üretim kapasitesi ile Avşar Maden Suyu, daha da genişlemeyi hedefliyor. Plan, 2024 yılı sonuna kadar yıllık 1 milyar şişe kapasiteyi hedefleyen üçüncü bir üretim hattının kurulmasını içeriyor. Demirel ayrıca, gelişen tüketici tercihlerine uygun olarak litre boyutunda ambalajlara girmenin ipuçlarını da veriyor.
Demirci Hacı Ömer Oğulları Şirketler Grubu, maden suyu sektörü dışında Şuayp Demirel’in öncülüğünde başka sektörlerde de atılımlar gerçekleştirmiştir. Grubun mermer sektöründeki markası olan Demmak, 1944 yılındaki mütevazı başlangıcından bu yana temel makineler üretmektedir. Grup, 2019 yılında Türkiye’nin ilk rock kamyonu olan ‘Deve’yi yaratarak önemli bir kilometre taşına imza attı. Bu yenilikçi ekleme, Demirel’in sektördeki kritik ihtiyaçları karşılayan tam otomatik 6 vitesli şanzımana sahip güvenilir makineler geliştirme konusundaki kararlılığını gösteriyor.
Avşar Maden Suyu’nun fark yaratan şişe tasarımı, Şuayp Demirel’in imzasını taşıyor. “Su hayattır ve hayatın başlangıcıdır” ifadesinden ilham alarak, şişenin bir su damlasını andıran mühendislik tasarımını yaptı. Bununla birlikte, endüstriyel tasarım yönü Amerika Birleşik Devletleri’nde ele alınmaktadır.
Şuayp Demirel’in vizyonu, 1982 yılında İtalya’ya yaptığı ilk mermer ihracatı ile dünyaya yayılmıştır. Yolculuk devam etti ve 1993’te Demirel ve eşi Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve Amerika’ya ihracatın başlangıcı oldu. Grubun mermer şirketi Demmar, bugün çok sayıda ülkeye ihracat yaparak Afyonkarahisar’ın işletmelerinin uluslararası başarısını gözler önüne seriyor.
“Avşar” markası, tarihsel olarak bölgede yaşayan Avşar kabilelerinden türetilen kültürel öneme sahiptir. Türkçe’deki ‘ş’ karakteri nedeniyle ismin kullanılmasına karşı önerilere rağmen, Demirel, uluslararası markalaşma için önemini kabul ederek ısrar etti.
Türkiye’de maden suyu sektörü 200 yılı için 2022 milyon dolar ihracat kaydederken, bu yılın ilk 11 ayında 150 milyon dolar döviz kazancı sağlandı. Buna rağmen, Türkiye’nin kişi başına düşen maden suyu tüketimi 14 litre civarında kalarak Avrupa’nın önemli ölçüde gerisinde kalmaktadır.
then "Add to Home Screen"