Uraloğlu, Yönetmelik Taslağını Açıkladı. MObil Kapsama Alanı Denetimi Yapılacak. BTK, Kuruluşları Yetkilendirecek. Ölçüm İçin Sadece Yetkili Kuruluşlar Belirlendi. Mobil Hizmet Kalitesinde Şeffaflık Sağlanacak. Vatandaş Memnuniyeti Artacak, Rekabet Teşvik Edilecek

Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Mobil Elektronik Haberleşme Şebekelerinde Kapsama ve Hizmet Kalitesi Ölçümleri ve Ölçüm Yapmaya Yetkili Kuruluşlar Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın kamuoyu ile paylaşıldığını bildirdi. Artık internet veya telefonun çekmemesi gibi durumlar… Özellikle saha ölçümleri ve kapsama haritalarının güncellenmesi için atılacak adımlarla vatandaşın yaşadığı deneyime dayalı bir denetim sistemine geçileceğine dikkat çeken Uraloğlu, bundan sonra internet veya telefonun çekmemesi şikayetlerinin teknik olarak daha sağlıklı bir şekilde izlenebileceğini vurguladı. Mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi ölçümlerini gerçekleştirecek kurumların, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirileceğini bildiren Bakan Uraloğlu, şu şekilde ekledi: “Bu kuruluşların envanterinde, tüm mobil operatörlerle uyumlu test ekipmanları, tarayıcı cihazlar ve en güncel mobil teknolojileri destekleyen akıllı telefonlar bulundurması zorunlu olacak. Aynı zamanda, saha ölçüm işini yapacak personelin BTK tarafından ölçüm sertifikasına sahip kişiler olması gerekecek. Bu doğrultuda, ölçüm yapacak personel önce teorik ve pratik eğitimden geçirilecek, ardından sınavda başarılı olanlar sertifika alacak.”

İzinli Ölçüm Dönemi Başlıyor

Uraloğlu, sahada izinsiz ölçüm yapma döneminin sona ereceğini belirterek, yalnızca BTK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşların ölçüm yapabileceğini, bu ölçümlerin, BTK’nın belirlediği teknik kriterlere ve metodolojiye uygun şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti. Uraloğlu, bu kuruluşlara verilecek yetki belgesinin 5 yıl geçerli olacağını belirterek, “Firmaların gerçekleştireceği testler, kapsama alanı ölçümlerinin yanı sıra doğrudan sesli aramalar ve internet hizmetlerini kapsayacak. Böylece vatandaşın mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi durumu, nesnel ve karşılaştırılabilir verilere dayanarak takip edilebilecek.” dedi.

Kapsama Haritaları Güncellenecek

Yeni sistem sayesinde, mobil operatörlerin sunduğu kapsama haritalarının, sahadaki verilerle karşılaştırılarak güncelleneceğini bildiren Uraloğlu, “Mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi, yalnızca operatör beyanına değil, gerçek ölçümlere dayalı olarak belirlenecek. Yönetmelikle, yerleşim yerleri, ören yerleri, OSB’ler, tüneller, yollar ve demir yolları gibi tüm alanlar, kapsama ve hizmet kalitesi açısından denetime tabi olacak.” diye konuştu. Mevcut uygulamalarda da idari yaptırımlar bulunduğunu ancak yeni yönetmelikle özellikle kapsama ve hizmet kalitesine dair denetim standartlarının yükseltildiğini vurguladı. Süreçlerin daha net tanımlandığını ve yaptırımların daha şeffaf hale geldiğini belirten Uraloğlu, mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi kriterlerini karşılamayan veya yanıltıcı bilgi sunan işletmecilere, eksikliklerini gidermedikleri durumda idari yaptırım uygulanabileceğini ifade etti.

Vatandaş Memnuniyeti ve Rekabet

Yeni düzenlemenin hem vatandaş memnuniyetini artıracağını hem de rekabeti teşvik edeceğini kaydeden Uraloğlu, hedeflerinin daha kapsayıcı bir mobil altyapı kurmak olduğunu dile getirirken, BTK’nin sahada düzenli ve titiz ölçüm ile denetim faaliyetlerini sürdürdüğünü ve yeni yönetmelikle bu sürecin daha sistematik hale geleceğini ekledi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Yüksekova’da Kavşakta Kamyon Minibüse Çarptı, 3 Ölü

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Çevre Yolu üzerindeki bir kavşakta yolcu minibüsü ile yük kamyonu çarpıştı. Karşı tarafa geçmeye çalışan minibüse seyir halindeki kamyon çarptı.

ABD, İran Deniz Ablukasını Kaldırdı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) İran'a deniz ablukasının kaldırıldığını açıkladı. İran limanlarına ve kıyı bölgelerine giren trafik engellenmeyecek.

Portekiz’e İkinci Askeri Gemi Üretimine Başlandı

STM, Portekiz Deniz Kuvvetleri için inşa edilen lojistik destek gemisi projesinde ikinci geminin sac kesimini İstanbul'da gerçekleştirdi. Şirket, Portekiz'in stratejik ihalesini kazanarak uluslararası rakiplerini geride bıraktı.

12 Milletvekilinin Dokunulmazlık Dosyaları TBMM’ye Sunuldu

TBMM Başkanlığına CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez'in de arasında bulunduğu 12 milletvekili hakkında 14 ayrı dokunulmazlık dosyası sunuldu. Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri, Meclis Başkanlığınca Karma Komisyon'a havale edildi.

İBB Davasında 9 Tutuklu Sanık Tahliye Edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki büyük yolsuzluk davasında 53. günde duruşma savcısı kapsamlı ara mütalaasını açıklarken bazı tutuklu sanıklar için tahliye talep etti. Savcı İpek Elif Atayman, Yunus Göçer ve diğerleri için tahliye istedi.