DEPREM SONRASI YARALI DURUMU VE MÜDAHALELER
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaralıların durumu hakkında bilgi vererek, “Gece gelip hastane ziyaretimizi yaptık 52 başvuru var 29’u tedaviye alındı. 19’u taburcu edildi. 3’ü direkt deprem etkisi ile olmak üzere 10 yaralımız var. Durumları iyi. Rahmetli olan vatandaşımızın ailesine sabırlar diliyorum. Depremle ilgili devlet kurumlarımız tecrübeye sahip. Hep beraber daha hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor. Deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor.” ifadeleriyle durumun ciddiyetini vurguladı.
İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA’NDAN AÇIKLAMALAR
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6.1 büyüklüğündeki depremin ardından Balıkesir’e giderek incelemelerde bulundu. İldeki gelişmeleri takip eden Yerlikaya ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, düzenledikleri basın toplantısında şu bilgileri paylaştı: “Dün akşamki deprem olur olmaz tüm kurumlarımız süratle buraya geldi. Her depremden hemen sonra sahada ekiplerimiz tarama yaptı. Sındırgı’da 1 bina yıkıldı. 4 vatandaş ekiplerce oradan kurtarıldı maalesef 81 yaşındaki bir büyüğümüz kurtarıldıktan hemen sonra müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.”
DESTEK ÖDEMELERİ VE HASAR TESPİTLERİ
Yerlikaya, “Bu sabah erken saatlerde AFAD ve onun koordinasyonunda ilgili çalışma gruplarının her biri iş başı yaptı. Hasar tespiti ile ilgili çevre müdürlüğümüz tarafından hasar tespiti için 50 ekip kuruldu. Zarar tespiti için 30 ekip iş başı yaptı.” diyerek çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti. Ayrıca, deprem sonrasında 1.100 arama kurtarma personelinin bölgeye geldiğini ve Kızılay, STK’lar ile belediyelerin beslenme çalışmalarında görev aldığını da sözlerine ekledi. 20 milyon lira destek ödemesi aktarıldığını belirten Yerlikaya, hasar tespitleri için hazır konteynerlerin yola çıktığını duyurdu.
VAATLER VE ALINAN ÖNLEMLER
Bakan, 112 ve kaymakamlığa 66 adet ‘binam etkilendi, hasar gördü, gelin inceleyin’ ricası yapıldığını vurguladı. Sağlık Bakanı Memişoğlu ise tekrar ederek, “Öncelikle tüm Türkiye’ye geçmiş olsun. Gerekli müdahaleler herkese yapılmaya başlandı.” dedi. Bu noktada durumun kritik olduğunu belirtip, yine “Deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor.” uyarısını tekrarladı.