ÜNİVERSİTELERDE KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER YOLDA
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “2030’a Doğru Türk Yükseköğretiminin Yol Haritası” lansmanında üniversitelerde kapsamlı değişikliklerin yapılacağını açıkladı. Bu değişiklikler, ders programlarından kontenjan politikalarına kadar birçok alanda reformları kapsıyor.
DERS YÜKÜ HAFİFLEYİP PROJE TEMELLİ EĞİTİM GELİYOR
Özvar, lisans programlarının ders yükünün sadeleşeceğini ve öğrencilerin araştırma temelli öğrenme modelleriyle daha verimli hale geleceğini belirtti. Yeni sistem, öğrencilere proje geliştirme imkanı tanıyan esnek yapılar sunacak.
3 YILDA MEZUNİYET İMKANI SUNULACAK
YÖK Başkanı, “Dileyen ve şartları yerine getiren öğrencilerin 3 yılda mezuniyetinin önünü açan düzenleme de gündemde” dedi. Avrupa’daki yükseköğretim standartlarıyla uyumlu bir modelin oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.
YAZ OKULU ESNEKLEŞİYOR
Yaz okullarının yalnızca başarısız olunan dersler için değil, gelecek dönem alınabilecek dersler için de kullanılabileceğini vurgulayan Özvar, öğrencilerin akademik planlamalarını daha özgürce yapabileceğini belirtti.
AKTS SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK
Mevcut sistemde dört yıllık mezuniyet için gerekli olan 240 AKTS’nin yeniden değerlendirileceğini belirten Özvar, Avrupa’da 180 krediyle mezun olunabildiğine dikkat çekerek, sürenin kısaltılabileceğini dile getirdi.
KONTENJAN POLİTİKASI YENİDEN BELİRLENİYOR
Özellikle sağlık alanındaki bölümler için kontenjanların yeniden düzenleneceğini aktaran Özvar, devlet üniversitelerinde alınan kararların vakıf üniversitelerinde de uygulanacağını duyurdu. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Öğrencilerimizi yalnızca teorik bilgiyle değil, beceri ve yetkinliklerle donatmak; onları hayatın, bilimin ve mesleğin gerçekleriyle daha erken buluşturmak en temel önceliğimiz” ifadelerini kullandı.