YUNANİSTAN’DAN GÜVENLİK GARANTİSİ
Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, BM Genel Kurulu sırasında gerçekleştirdiği açıklamada, ülkesinin sularında bulunan bazı teknelerin güvenli seyrini sağlayacaklarını belirtti. Gerapetritis, Gazze ablukasını delmek amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na ait yaklaşık 50 sivil teknenin bulunduğunu ve bu filoda Yunan vatandaşlarının da yer aldığını İsrail’e bildirdiklerini ifade etti. Filoda, hukukçular, aktivistler ve İsveçli iklim kampanyacısı Greta Thunberg’in de yer aldığı bilgisi paylaşıldı.
İSPANYA İKİNCİ GEMİYİ GÖNDERDİ
İspanya, Sumud filosunu korumak ve “gerekirse içindekileri kurtarmak için” ikinci savaş gemisini de gönderdi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, New York’ta verdiği röportajda “Sumud filosunun görevinde başarılı olmasını umuyorum. Ancak İsrail ordusuyla karşı karşıya gelmeyeceğiz” diye açıklamada bulundu.
YUNANİSTAN’IN STRATEJİK PLANLAMASI
İsrail’in filoyu Hamas ile işbirliği yapmakla suçlamakta olduğu uzun bir süre boyunca İtalya, Girit açıklarında insansız hava araçlarının saldırısına uğrayan teknelere yardım etmek için kendi donanma gemisini gönderdi. Ancak Yunanistan, bu aşamada İtalya ve İspanya’nın deniz kuvvetlerine katılmayı düşünmüyor. Gerapetritis, saldırıyı küçümseyerek olayın araştırılacağını belirtti ve “Şu anda güvenli görünüyor ancak tam teyakkuzdayız” ifadesini kullandı.