TÜRKİYE-İNGİLTERE ANLAŞMASI GÜNDEME OTURDU
Türkiye, önceki gün İngiltere ile önemli bir anlaşmaya imza attı ve 40 Eurofighter Typhoon savaş jetinin alımı için ön anlaşma sağlandı. Bu gelişme, İsrail ve Yunanistan medyasında geniş yankı buldu. İsrailli yetkililer, Jerusalem Post’a yaptıkları açıklamalarda, anlaşmanın Tel Aviv için “baş ağrısı” olduğunu ifade etti. Haberde, Eurofighter’ların Türkiye’nin operasyonel esneklik ve bölgesel caydırıcılık açısından önemli katkılar sağlayacağı vurgulandı.
Anlaşmanın, Ankara’nın ordusunu modernize etme çabalarında kayda değer bir adım oluşturduğu belirtiliyor. Eurofighter, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya tarafından üretilen dünyanın en gelişmiş dördüncü nesil savaş jeti olarak değerlendiriliyor. Jerusalem Post, bu jetlerin Türk Hava Kuvvetleri filosuna katılmasının, Türkiye’nin hava savaşı becerilerini önemli ölçüde geliştireceği bilgisini paylaştı. İsrailli bir yetkili, “Bu, Türkiye’nin silahlanmasını, sonunda İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğüne meydan okuyabilecek şekilde hızlandırdığına dair açık ve endişe verici bir işarettir” ifadesini kullandı.
MİSYONSUZLUK SUÇLAMASI
İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, Binyamin Netanyahu hükümetini Eurofighter anlaşmasını “engellememekle” suçladı. “Eğer İsrail’in işe yarar bir Dışişleri Bakanlığı veya normal bir hükümeti olsaydı, bu silah satış anlaşmasının ilerlemesini engellemek için diplomatik olarak müdahale etmiş olmalıydı,” dedi. Lapid, “Almanya ve İngiltere, eninde sonunda bölgede güç dengesini değiştirecek jetlerle Türkiye’yi donatıyor” diye ekledi. Habere göre, bu anlaşma Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile askeri işbirliğini artırma ve NATO’nun hazırlık durumunu sağlama konusundaki daha geniş ilgisini de yansıtıyor.
YUNANİSTAN’DA TEPKİLER BÜYÜYOR
Almanya, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i anlaşma hakkında önceden bilgilendirmişti. Yunanistan’ın Naftemporiki gazetesi, durumu “Ve böylece dış politikaya bir tokat daha eklendi” şeklinde değerlendirdi. Haberde, “Ankara, en gelişmiş Avrupa savaş uçaklarıyla donanırken, bizler sadece gözlemci konumunda şoku sindirip diplomatik ‘artıklarımızı’ sayıyoruz” ifadelerine yer verildi. Haberin devamında, “Erdoğan Eurofighter satın alırken, nüfuzunu artırıyor ve haritaları yeniden çizerken, Yunanistan sadece bilgilendirilmekle yetiniyor” denildi. Ayrıca, gazete bir Eurofighter’ın maksimum hızında uçmasının (yakıt ikmali olmadan 2 bin 495 kilometre/saat) Ankara’dan Berlin’e 53 dakikada ulaşabileceğini belirtti ve Atina hükümetine şu eleştiride bulundu: “Peki ya Yunanistan’ın dış politikası? Pistte sabit kalmış, kalkış izni bekliyor.”