Meclis’te görülen kanun teklifi çerçevesinde, emekli bayram ikramiyeleri yeniden düzenleniyor. 2 Mart 2024 tarihinde 3 bin TL’ye yükseltilmiş olan bayram ikramiyeleri, teklifin yasalaşması durumunda Ramazan ve Kurban bayramlarında 4 bin TL olarak verilecek. Bu artışın 2025 yılı bütçesine 28,4 milyar TL ek maliyet sağlaması bekleniyor. Ayrıca, birden fazla dosyadan emekli maaşı veya gelir bulan kişilere yalnızca en yüksek ödemeye imkan tanıyan tek dosya üzerinden ikramiye verilecek. Bu yeni düzenleme ile 15,5 milyon kişinin bayram ikramiyesi alması öngörülüyor.
DOĞUM YARDIMI PROGRAMI KALICI HALE GETİRİLİYOR
Kanun teklifi, doğum yardımı programını sürekli bir sosyal destek programı haline getiriyor. Yeni düzenlemelere göre, 1 Ocak 2025 ve sonrasında dünyaya gelen çocuklara 5 yaşına kadar doğum yardımı yapılacak. Yardımdan yararlanmak için ebeveynin Türkiye’de ikamet etmesi ve belirtilen süre içinde başvuruda bulunması gerekiyor. Bu kapsamda, beş yıllık maliyet projeksiyonu oluşturuldu. Buna göre:
1. yıl bütçesi: 22,8 milyar TL
2. yıl bütçesi: 45,7 milyar TL
3. yıl bütçesi: 67,6 milyar TL
4. yıl bütçesi: 89,5 milyar TL
5. yıl bütçesi: 111,4 milyar TL. 2024 yılı için bu programa 211 milyon TL ayrıldığı göz önüne alındığında, 2025’te ek maliyetin 22,6 milyar TL olması tahmin ediliyor.
SPORCULARA DESTEK ARTIRILIYOR
Gençlik ve Spor Bakanlığı, olimpik ve paralimpik spor dallarında yetiştirilen 8 bin sporcu için verilen harçlık ödemelerini artırıyor. 2022 yılında 81 milyon TL, 2023 yılında 218 milyon TL, 2024 yılında ise 406 milyon TL sporcu harçlığı ödenmiş durumda. 2025 itibarıyla bu desteğin daha da artırılması bekleniyor. Sporculara yapılan ödemelerin asgari ücretin net tutarını geçmeyecek şekilde ayarlanacağı belirtiliyor.
OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE YENİ UYGULAMA
Teklif çerçevesinde, yabancı plakalı araçların otoyol geçiş ücretlerini ödemeden çıkış yapmasını engellemek amacıyla yeni bir tahsilat yöntemi getiriliyor. Buna göre, geçiş ücreti ve varsa ceza, araç ülkeyi terk etmeden gümrük kapılarında tahsil edilecek. Bu düzenlemeden yıllık yaklaşık 5 milyon dolar ek gelir sağlanması hedefleniyor.
MALİ MÜŞAVİRLER İÇİN YENİ GENEL KURUL DÜZENİ
Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin oda genel kurullarına ilişkin yeni bir düzenleme öneriliyor. Buna göre, genel kurul toplantı çağrıları artık odaların resmi internet sitelerinde duyurulacak. Taahhütlü posta ile bildirim yapma uygulaması kaldırılacak. Bu değişiklik ile yıllık 13,4 milyon TL tasarruf sağlanması hedefleniyor.
DHMİ PERSONELİNE YENİ PERFORMANS PRİMİ
Teklifte yer alan bir diğer önemli düzenleme ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) personeline yönelik performans primi uygulamalarını kapsıyor. Buna göre, Türkiye’deki sivil havalimanlarında gerçekleşen giden uçak trafiği sayısına bağlı olarak prim hesaplanacak. 12 bin 7 DHMİ personeline yıllık yaklaşık 4,5 milyar TL ek ödeme yapılması planlanıyor. Bu ödemelerin Eurocontrol’den sağlanan bütçeden karşılanacağı için ülke bütçesine ek maliyet getirmeyecek.