Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tokat ile Sivas’ı birbirine bağlayacak Çamlıbel Tüneli’nin temel atma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde hizmet götürmeye devam ettiklerini belirtti. Tünel uzunluğunun 17 kat artarak 868 kilometreye çıktığını ifade etti.
KARAYOLLARI YATIRIMLARIYLA TÜRKİYE YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Uraloğlu, karayolunun lojistik sistemin ana damarı olduğunu söyledi. Son 24 yılda karayolu altyapısına büyük yatırım yaptıklarını vurguladı. Bölünmüş yol ağını 6 bin 101 kilometreden 30 bin 86 kilometreye çıkardıklarını açıkladı. Otoyol ağını da 3 bin 796 kilometreye yükselttiklerini belirtti. Türkiye’de 77 ili güvenli yollarla birbirine bağladıklarını ifade etti. Doğu-batı koridorlarının yüzde 92’sini tamamladıklarını bildirdi. Kuzey-güney koridorlarında da yüzde 90 seviyesine ulaştıklarını kaydetti.
TÜNEL UZUNLUĞU 17 KAT ARTTIRILDI
Bakan, zorlu coğrafyalarda tünellerle güvenli ulaşım sağladıklarını dile getirdi. Ovit, Zigana ve Ilgaz gibi tünellerin önemine dikkat çekti. 2002 yılına kadar sadece 50 kilometre tünel yapıldığını hatırlattı. Bugün bu rakamın 868 kilometreye ulaştığını bildirdi. Tünellerin dağları delen yollar olduğunu vurguladı. Bunların ticaret, turizm ve istihdam için yaşam damarı olduğunu söyledi. Çamlıbel Geçidi’ni çift tüplü tünelle aşacaklarını müjdeledi.
TOKAT VE SİVAS'A 351 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPILDI
Uraloğlu, her iki şehrin stratejik konumuna değindi. Sivas ve Tokat’ın ulaşım ağında önemli rol oynadığını belirtti. Son 24 yılda bu illere toplam 351 milyar lira yatırım yapıldığını açıkladı. Tokat’ın bölünmüş yol uzunluğunu 311 kilometreye çıkardıklarını bildirdi. Sivas’ın bölünmüş yol uzunluğunu ise 838 kilometreye yükselttiklerini söyledi. Turhal-Tokat ve Sivas-Çamlıbel gibi projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti. Çamlıbel Tüneli’nin iki şehri gönül birliğinde yakınlaştıracağını ifade etti.
ÇAMLIBEL TÜNELİ SEYAHAT SÜRESİNİ 5 DAKİKAYA DÜŞÜRECEK
Bakan, Çamlıbel Geçidi’nin zorlu koşullarını anlattı. Bu bölgede meşakkatli yolculukların tarih olacağını duyurdu. Çift tüplü tünelin 4 bin 735 metre uzunluğunda olduğunu bildirdi. Bağlantı yollarıyla birlikte projenin toplam 7,7 kilometre olduğunu söyledi. Ulaşım kotunun 286 metre aşağı çekileceğini açıkladı. Seyahat süresini 5 dakikaya düşüreceklerini belirtti. Yıllık 371 milyon lira tasarruf sağlanacağını ifade etti. Egzoz emisyonunun 2 bin 794 ton azaltılacağını kaydetti. Bölgedeki lojistik maliyetlerinin düşeceğini vurguladı. Turizm ve ticaret hacminin artacağını söyledi. Afet durumlarında alternatif koridor sağlanacağını bildirdi.