Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde büyüyen çevre seferberliğine ilişkin güncel verileri paylaştı. “Sıfır Atık’ın DOA’sı ile Al, Kullan, Dönüştür Zamanı” sloganıyla hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DOA) kısa sürede önemli bir başarıya ulaştı. Bakan Kurum, vatandaşların projeye yoğun ilgi gösterdiğini belirtti. “Kaynaklarımızı koruyor, geleceğe birlikte sahip çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.
17 GÜNDE 33 MİLYONDAN FAZLA AMBALAJ TOPLANDI
1 Temmuz’dan itibaren yürütülen çalışmalar kapsamında DOA İade Makineleri devreye alındı. Türkiye genelinde bu makineler aracılığıyla 17 gün içinde tam 33 milyon 333 bin 990 adet ambalaj toplandı. Geri dönüşüme kazandırılan milyonlarca şişe ve kutu sayesinde doğal kaynaklar korundu. Çevre kirliliğinin önüne geçilmesi yolunda dev bir adım atıldı.
SİSTEME KAYITLI KULLANICI SAYISI 2 MİLYONU AŞTI
Vatandaşların çevre hareketine dijital ve fiziksel katılımı rekor seviyeye ulaştı. Sisteme kayıt olan toplam kullanıcı sayısı kısa süre içerisinde 2 milyon 331 bin 984 kişiye ulaştı. Bu yoğun ilgi projenin başarısını bir kez daha gösterdi.
EN FAZLA AMBALAJ TOPLANAN İLLER BELLİ OLDU
Paylaşılan verilere göre çevre seferberliğine en yoğun katılım sağlayan şehirler sıralandı. İstanbul’da 2 milyon 760 bin 802 ambalaj toplandı. Denizli’de 1 milyon 332 bin 752, Sakarya’da 1 milyon 260 bin 888 ambalaj toplandı. Ankara’da 1 milyon 225 bin 795, Bursa’da 1 milyon 200 bin 501 ambalaj toplandı. Beş il böylece en yüksek rakamlara ulaştı.