Sehir kaçamaklarının en güzel yanlarından biri, yeni bir yerin ev gibi hissettirmesidir. Belki hafta sonu için favori bir bar bulursunuz, aile işletmesi bir otelden harika öneriler alırsınız ya da yerel yazarların eserleriyle dolu bir kitapçı keşfedersiniz. Bir sonraki şehir kaçamağınızda bu hissi en iyi şekilde yaşayabileceğiniz yerleri arıyorsanız, Time Out bu yılın “dünyanın en havalı” mahallelerini açıkladı. Bu yıl birinci sırada Güney Kore’nin Seul şehrindeki Jongno 3-ga yer alıyor.
JONGNO 3-GA, SEOUL
Jongno 3-ga, Time Out’un listesinde yer alan hareketli bir yiyecek merkezi olarak biliniyor. 2021’de üçüncü sırada bulunan bu bölge, muhteşem sokak yemekleri ve bağımsız işletmeleri ile tanınıyor. Time Out’un seyahat editörü Grace Beard, “Bazen daha önce yer alan mahalleler kendi başlarına durarak daha da havalı hale geliyor,” dedi. Jongno 3-ga’nın, akşam üstü açık hava yemekleri, bağımsız işletmeler ve dükkanların artışıyla bu yıl zirveye yükseldiğini belirtti.
L’OCEAN DISTRICT, RABAT
Time Out’un listesinde ikinci sırada yer alan L’Ocean District, Fas’ın başkenti Rabat’ta deniz kenarında bir bölge. Bu lüks Four Seasons oteline ev sahipliği yapan bölge, bağımsız işletmeler ve yerel kültürle dolu. Bu yılın başında L’Ocean’a taşınan Amerikalı Steven M. Bradford, “Topluluk hissi burayı özel kılıyor,” dedi. Bradford, “Sıcak insanlarla, otantik Fas mutfağıyla ve insanları bir araya getiren futbol sevgisiyle çevriliyim,” ifadelerini kullandı.
NEOS KOSMOS, ATİNA
Listeye üçüncü sıradan giren Neos Kosmos, Atina’nın sanatsal bir bölgesi olarak dikkat çekiyor. Dördüncü sırada ise Los Angeles’taki Chinatown, ABD şehirleri arasında en yüksek sırayı alıyor. Time Out, LA’nin Chinatown’unun geçmişini onurlandırarak sürekli kendini yeniden yarattığını vurguladı.
Glasgow, İskoçya'daki Govanhill ise listenin beşinci sırasını kaplıyor. Yerel işletme sahibi Aimée Ballinger, bu bölgeyi "en misafirperver ve kültürel zenginlikteki yer" olarak tanımlıyor. Ballinger, eşi Benjamin ile birlikte Burning House Books isimli bağımsız kitapçıyı işletiyor. "Govanhill'de topluluğun bir parçası olmaktan, çocuğumu burada büyütmekten ve bulabildiğim en ilham verici kitapları mahalleye kazandırmaktan onur duyuyorum," dedi. ŞEHİR MERKEZLERİ CANLANIYOR
Time Out’un Grace Beard, bu yılki listede yer alan birçok mahallenin şehir merkezlerinde yoğunlaştığını vurguladı. “Şehir merkezleri yeniden canlandı; yeni yaratıcı alanlar, barlar, harika yemek mekanları ve her şey arasında bir dönüşüm yaşanıyor,” dedi. Beard, Covid döneminin şehir merkezlerini hayalet kasabalara dönüştürdüğünü hatırlatarak, bu değişimin ne kadar önemli olduğunu belirtti.
Time Out’un yıllık listesi, yazar ve editörlerin küresel ağı tarafından hazırlanıyor. Beard, “Çoğu zaman, bu mahalleler sadece kendi anlarını yakaladı ve sadece yerel halkın bildiği yerlerdir; bu ‘şu an’ hissi, işte bu listede aradığımız şey,” dedi.