Lüks Malikane 10 Dolara Satıldı

ABD’de New Jersey eyaletinde bulunan ve eski Malezya Başbakanı Najib Razak’ın damadı Daniyar Kessikbayev’e 10 dolar gibi sembolik bir bedelle satılan lüks malikane, uluslararası bir yolsuzluk skandalının yeni boyutunu ortaya koyuyor. Tapu kayıtlarına göre satış Mart 2025’te gerçekleşti. Kessikbayev, Kazakistan’ın eski lideri Nursultan Nazarbayev’in eski üvey yeğeni olarak biliniyor.

MALİKANENİN ÖZELLİKLERİ VE VERGİ DEĞERİ

Vergi dairesi kayıtlarında mülkün değeri daha önce 12,79 milyon dolar olarak gösterilmişti. 2026 yılındaki vergi değerlendirmesinde ise bu mülke 35,5 milyon dolar değer biçildi. Yaklaşık 1.600 metrekare büyüklüğündeki 9 odalı konut var. Yapı 3 hektardan fazla arazi üzerinde yer alıyor. Malikane bünyesinde tam boy basketbol sahası bulunuyor. Ayrıca bowling salonu, sinema odası ve kütüphane mevcut. Şarap mahzeni, asansör ve iki adet havuz da yer alıyor.

ÖNCEKİ SATIŞLAR VE TARTIŞMALAR

Saray benzeri bu yapı 2011 yılında 34 milyon dolara piyasaya çıkmıştı. Bir yıl sonra Kessikbayev ile bağlantılı bir şirkete satıldı. Satış 20 milyon dolar nakit ödemeyle gerçekleşti. O dönemde bu satış eyalet tarihindeki en yüksek konut fiyatıydı. Alpine bölgesindeki Stone Mansion 2022’de 27,5 milyon dolara satıldı. Geçen yıl Spring Lake sahilindeki ev 25 milyon dolara alıcı buldu. Söz konusu mülk, cezaevindeki eski başbakanın eşi Rosmah Mansor’la gündeme geldi. Mansor’un satın alma sürecine dahil olduğu iddiaları tartışma yarattı. Sosyal medyada mülkü Britanya Virjin Adaları merkezli bir şirkete devrettiği iddia edildi. Mansor ve bir iş insanı iddiaları reddederek şikayette bulundu.

KESSİKBAYEV'İN DİĞER GAYRİMENKUL İŞLEMLERİ

Kessikbayev’in bu alımı lüks bir konutu düşük bedelle ilk satın alışı değil. Daha önce Plaza Hotel’deki 20 milyon dolarlık daireyi 1 dolara satın almıştı. Kessikbayev’in annesi Maira, 2001 yılında Nazarbayev’in kardeşiyle evlenmişti. Bolat Nazarbayev 2008’de Plaza Hotel’den bir daire satın aldı. Daniyar Kessikbayev vekaletname yetkisini kullanarak daireye annesinin adını ekledi. Ardından mülkü ondan 1 dolara satın aldı. 2011’de bu evlilik iptal edildi. Maira Nazarbayeva, Interpol aramasıyla Dubai’de gözaltına alındı. Bolat Nazarbayev 2012 yılında dava açtı. Maira ve Daniyar’ın kendisini 100 milyon dolardan fazla dolandırdığını öne sürdü. Davada Kessikbayev’in Columbia Üniversitesine hileyle girdiği iddia edildi. Taraflar 2014 yılında mahkeme dışı anlaşmaya vardı. Bolat Plaza Hotel’deki konutu geri alırken, lüks malikane üzerindeki hak talebinden vazgeçti. 2015 yılında ise lüks çantalarla ilgili başka bir davada uzlaşma sağlandı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Baba-Oğul Arasında Sigara Parası Kavgası Büyüdü

Edinilen bilgilere göre, Kayseri'nin Şirintepe Mahallesi'nde bir düğünden dönen A.O. ile babası M.O. arasında bir tartışma yaşandı. A.O., babasından sigara parası istemesi üzerine aralarında gerginlik başladı.

Motosikletlilere TEM’de Barikat Kuruldu: 58 Gözaltı

Polis, İstanbul'da TEM otoyolu Cebeci tünelinde motosikletlerin trafiği tehlikeye düşürecek şekilde kullanıldığı ihbarı üzerine harekete geçti. Şüpheli sürücüler dronla tespit edildi.

Aziz İhsan Aktaş Davasında Karar Bekleniyor

Aziz İhsan Aktaş'a yönelik suç örgütü davasının 60. duruşması bugün gerçekleştirilecek. Duruşmada, 5'i tutuklu olmak üzere toplam 200 sanığın son sözleri dinlenecek.

Mehmet Uçum Çerçeve Yasayı Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Terörsüz Türkiye süreci için hazırlanan "çerçeve yasayı" değerlendirdi. Uçum, devletin şartlara bağlı bir yeniden başlama imkanı sunduğunu belirtti.

Terörsüz Türkiye Süreci İçin İlk Toplantı Yapılıyor

Terörsüz Türkiye sürecinin takibi ve uygulaması için Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine dair kanun çerçevesinde kurulan Takip ve Değerlendirme Kurulu, ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki toplantıda önemli bakanlar ve yetkililer yer alıyor.