“7’si 4 Ve Üzeri 184 Artçı Sarsıntı.”

AFAD, sosyal medya üzerinden Silivri’deki depreme ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

AÇIKLAMALAR VE DEĞERLENDİRMELER

Sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, “Bugün 12.49’da Marmara Denizi içinde Silivri açıklarında Mw 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir” denildi. Depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara’dan geçen segmentinde, yaklaşık 7 km derinlikte gerçekleştiği belirtildi. Depremin süresi yaklaşık 13 saniye iken, dış merkezden 300 km yarıçapındaki illerde hissedildiği kaydedildi. Ayrıca, “Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildi. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı 7’dir” denildi. Artçı sarsıntıların önümüzdeki günlerde devam edebileceği ifade edilirken, bu sarsıntıların doğuya doğru yaklaşık 10-15 km’lik bir hat üzerinde yoğunlaştığı bildirildi.

ARTÇILAR VE HASAR ANALİZİ

Depremin hemen ardından yerbilimleri ve diğer disiplinlerden akademisyenlerden oluşan AFAD ‘Deprem Bilim Kurulu’ üyeleri bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu. “6.2 büyüklüğündeki deprem yüksek ivme değerlerine sahip değildir” ifadesi dikkat çekerken, depremde sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasının görüldüğü belirtildi. İlk analizler, yaklaşık 15 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde bir segmentin kırıldığını gösterirken, fay üzerindeki sağ yanal yer değiştirmenin 30 cm civarında olduğu aktarıldı. Yapı hasarlarının tespiti için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın saha tarama çalışmalarını sürdürdüğü vurgulandı. Şu ana kadar 112’ye gelen çağrı sayısının 10 bini aştığı ve bunların 296’sının yapılarla ilgili bildirimler olduğu ifade edildi.

VATANDAŞLARA UYARILAR

Açıklamada, “Vatandaşlarımızın bu tür binalara resmi teknik görevliler gelip gerekli incelemeyi yapıncaya kadar girmemeleri ve uzak durmaları önerilmektedir” denildi. Ayrıca, vatandaşların 112 Çağrı Merkezine durumu bildirmeleri gerektiği kaydedildi. Ana şok sonrası devam eden artçı sarsıntılar sebebiyle belli bir süre daha önemli büyüklükte depremlerin olabileceği belirtilirken, halkın sakin kalması ve tedbirli olması gerektiği vurgulandı. “Vatandaşlarımızın resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almaları, olası artçı sarsıntılara karşı tedbirli olmaları” gerektiği aktarıldı. Ayrıca, sosyal medya ve diğer kaynaklardan yayılan teyitsiz bilgilere itibar edilmemesi yönünde uyarılar yapıldı. İstanbul ve çevresindeki illerde yaşayanlara geçmiş olsun dilekleri iletilirken, gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılmaya devam edeceği belirtildi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran İfadesini Verdi

Fenerbahçe'nin Başkanı Sadettin Saran, yürütülen uyuşturucu soruşturması çerçevesinde "şüpheli" olarak ifade vermek üzere polis merkezine davet edildi.

Japonya’nın Nükleer Silah Sahibi Olma Tartışması Derinleşiyor

Japonya'da bir hükümet yetkilisi, Başbakan Takaiçi Sanae'nin güvenlik politikaları çerçevesinde nükleer silah edinme gerekliliğini dile getirdi.

Anadolu Efes Evinde Dubai’ye Yenildi

Anadolu Efes, EuroLeague 17. haftasında evinde Dubai Basketbol'a karşı 80-76'lık bir yenilgi aldı.

Şara’dan Türkiye ve Üç Ülkeye Teşekkür Mesajı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Sezar Yaptırımları'nın kaldırılmasının ardından Suriye halkını kutlayarak, bu süreçte destek veren Türkiye, ABD, Katar ve Suudi Arabistan'a teşekkür etti.

Perakende Ticaret İdari Para Cezaları Artırıldı: Resmi Gazete’de Yayımlandı

Perakende ticaret denetimleri kapsamında kesilen cezalar, yeniden değerleme oranı olan yüzde 25,49 oranında yükseltildi.