RUSYA’DA DEPREM VE TSUNAMİ GÜNDEMİ SARMIŞ DURUMDA
Rusya, bugün büyük bir sarsıntı yaşadı. Kamçatka Yarımadası açıklarında Türkiye saati ile 02.24’te 8.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) tarafından yapılan açıklamaya göre, depremin derinliği 20.7 kilometre olarak kaydedildi. Bu sarsıntının ardından Rusya, Japonya, Meksika ve ABD’nin Alaska ve Hawaii eyaletleri ile Pasifik Okyanusu kıyıları ve Pasifik Adaları için tsunami uyarısı verildi. Rusya ile Japonya’nın pasifik kıyıları ve Pasifik Adaları’nda dalga boyunun 3 metreye kadar yükselebileceği ifade edildi.
TSUNAMİ JAPONYA’YA ULAŞTI
Kamçatka depreminden sonra beklenen tsunami, Japonya kıyılarında etkisini göstermeye başladı. Japon kıyılarına ulaşan tsunaminin ilk anları kaydedildi. Yerel yetkililerden alınan bilgilere göre, depremin etkilediği alanlardaki birçok yerleşim yeri tahliye edildi.
RUSYA’DA LİMAN KENTİ SULAR ALTINDA
Kamçatka Yarımadası açıklarındaki 8.8 büyüklüğündeki depremin ardından felaketin sonuçları daha da belirgin hale geliyor. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, deprem sonrası meydana gelen tsunaminin yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı Severo-Kurilsk liman kentinin bazı kısımlarını sular altında bıraktığını bildirdi. Yüksekliği 4 metreyi bulan dalgalar gözlemlenirken, birçok yapıda maddi hasar oluştu. Risk altında olan sakinlerin yüksek alanlara tahliye edildiği ve yaralılara tıbbi destek sağlandığı belirtildi.