GÖREVE DÖNÜŞ TALEBİ REDDEDİLDİ
30 Ağustos 2024’te Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan beş teğmen ve üç disiplin amiri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. Bu isimler arasında bulunan Teğmen Ebru Eroğlu’nun TSK’ya dönüş talebi, Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından kabul edilmedi. Eroğlu’nun avukatları, kararın itiraz edilmesi amacıyla üst mahkemeye başvurdu. Mahkemeye sunulan dilekçede, Eroğlu göreve iade edilse dahi devresinden kıdem olarak geri düşeceği belirtildi.
DİLEKÇEDEKİ GÖRÜŞLER
Mezuniyet töreninde Subay Andı’nın resmi kısmının tamamlanmasının ardından okunduğuna dikkat çeken dilekçede, “Bu davranışın hizmete engel bir tutum olarak görülmesi ne hukukla ne de mantıkla açıklanabilir” ifadesine yer verildi. Eroğlu’nun avukatları, mezuniyet törenindeki sloganların disiplin suçu olarak değerlendirilmesinin gerçek dışı olduğunu savundu. Ayrıca, törene katılan alay, tabur ve bölük komutanlarının olayda herhangi bir müdahalede bulunmaması, durumun geleneksel bir uygulama olarak kabul edildiğini gösterdiği ifade edildi.
TRT GÖRÜNTÜLERİ KONUSU
Akşam saatlerinde TRT’nin tören görüntülerini “iftihar vesilesi” olarak yayınladığı, ancak daha sonra bu görüntülerin arşivden kaldırıldığı dilekçeye eklendi. İtirazda, disiplin sürecinin siyasi baskılarla yönlendirildiği ileri sürülüyor. Soruşturmanın olaydan günler sonra başladığına vurgu yapılarak, “Yazılı savunmalarda yer almayan gerekçelerle hareket edildiği açıktır” denildi. ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ ifadesiyle ayrımcılık yaratıldığı iddiasının asıl siyasi mesajın karar vericiler tarafından verilmiş olduğunu gösterdiği kaydedildi.
Dilekçede, Eroğlu’nun dosyasının Yüksek Disiplin Kurulu sürecinde yeniden değerlendirilmek üzere Sınıf Okulu’na gönderildiği, bazı sicil amirlerinin görüşlerinin değişmesi yönünde baskı gördüğü öne sürüldü. Disiplin cezasının hukuki dayanaklarının zayıf olduğu ifade edilen metinde, “Dava konusu işlemin mutlak butlanla sakatlanıp sakatlanmadığı araştırılmalıdır. Müvekkilin savunma hakkı ihlal edilmiş, dosya içeriği paylaşılmamış ve ilk oylamada 7’ye 2 lehe çıkan karar, baskılar sonucu 5’e 4 aleyhe dönmüştür” denildi.
ÜST MAHKEMENİN KARARI KİTAP OLACAK
Üst mahkemenin vereceği karar, Ebru Eroğlu davasının seyrini belirleyecek ve olası emsal niteliği taşıyacak kritik bir aşama olacak.
then "Add to Home Screen"