KÜRESEL ISINMA AFRİKA’DA REKOR SICAKLIKLAR OLUSTURUYOR
Küresel ısınmanın sonuçları Afrika’da rekor sıcaklıklarla kendini gösteriyor. Afrika’daki sıcak hava dalgalarının etkileri Türkiye’ye kadar ulaşıyor. Özellikle İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıklar 45 derecenin üstüne çıkarken, Afrika’da 2024 yılı içinde 90 günden fazla “aşırı sıcak gün” kaydedilen ülkeler bulunuyor.
METEOROLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİN ETKİSİ
Meteoroloji uzmanları, Afrika’nın kuzeyindeki çöl bölgelerinde gündüzleri 45-50 dereceyi bulan sıcaklıkların gece saatlerinde ciddi şekilde düştüğünü ve bu durumun sert termal dalgalanmalara yol açtığını ifade ediyor. Düşük nem oranı, buharlaşmayı artırırken kuraklık da derinleşiyor. Orta ve Ekvatoral Afrika’da ise, Kongo, Kamerun, Gabon ve Ekvator Ginesi gibi ülkelerde nem oranı oldukça yüksek. Bu bölgelerde hava yıl boyunca sıcak ve yağışlı seyrederken, 2024-2025 döneminde Burundi, Komorlar, Gana, Ruanda ve Sao Tome gibi ülkelerde son 30 yılın yüzde 90’ından daha sıcak geçen 90’dan fazla gün yaşanıyor.
Uzmanlar, sıcak hava dalgalarının temel nedeninin iklim değişikliği olduğunu belirtiyor. Kuraklık ve çölleşme, Sahel kuşağı gibi geçiş bölgelerinde hızla ilerliyor. Bu durum sadece Afrika’yı değil, sıcak hava akımlarının ulaştığı Türkiye gibi ülkeleri de doğrudan etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların yüksek seyretmeye devam edeceğini duyarak, uzmanlar da önümüzdeki yıllarda bu tür hava olaylarının daha sık yaşanabileceği konusunda uyarıyor.
then "Add to Home Screen"