AB KOMİSYONU BAŞKANI YENİ BÜTÇE TEKLİFİNİ TANITTI
Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin 2028-2034 dönemine ait bütçesini kapsayan Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF) teklifini düzenlediği basın toplantısında duyurdu. Von der Leyen, Avrupa’nın hedeflerine ve zorluklarla başa çıkma kapasitesine uygun bir bütçeye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “AB Komisyonu, 2028-2034 dönemi için 2 trilyon euroluk bir bütçe teklifi hazırladı” dedi. Ayrıntılara değinen von der Leyen, bütçenin önceki döneme göre daha büyük olduğunu, stratejik ve esnek bir şekilde kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, AB ülkelerinin bütçeye katkılarının sabit kalacağını ve ek kaynağın yeni öz kaynaklardan sağlanacağını açıkladı.
TARIM VE SOSYAL POLİTİKALAR İÇİN AYRILAN KAYNAKLAR
Von der Leyen, bütçenin 865 milyar euroya yaklaşan kısmının tarım, uyum ve sosyal politikalara ayrılacağını ifade etti. “Çiftçilere gelir desteği için 300 milyar euroyu güvence altına alıyoruz. Daha az gelişmiş bölgeler için 218 milyar euro, balıkçılık için de 2 milyar euro ayrılmış durumda” şeklinde konuştu. Ayrıca, göç ve sınır yönetimine yatırım miktarının üç katına çıkarılacağını belirtti.
ORTAK HEDEFLER İÇİN YENİ FİNANSMAN PROGRAMI
“Katalizör Avrupa” adı verilen yeni bir program üzerinden, üye ülkelere 150 milyar euroluk kredilerle ortak hedeflere yatırım yapma imkanı sunulacağını ifade eden von der Leyen, kredilerin uygun koşullarla AB bütçesi tarafından destekleneceğini aktardı. Bu kaynakların, ülkelerin savunma sanayisi, enerji altyapısı ve stratejik teknolojiler gibi alanlarda kullanılabileceği açıklamasında bulundu. Rekabetçiliği artırmak için de bütçede 410 milyar euroluk bir rekabet fonunun yer alacağını vurguladı.
GENİŞLEME VE UKRAYNA’YA DESTEK VURGUSU
Von der Leyen, genişlemenin yalnızca siyasi bir hedef değil, aynı zamanda Avrupa’nın istikrarı ve refahına stratejik bir yatırım olduğunu söyledi. Aday ülkelere küresel Avrupa fonunun tüm araçlarının sunulacağını ifade eden von der Leyen, Ukrayna’ya verilen desteğin devam edeceğini belirterek, “Ukrayna için 100 milyar euro ayırdık.” değerlendirmesinde bulundu.
Krizlere Hızlı Yanıt Vermeye Yönelik Mekanizma
Yeni bütçede özel bir kriz mekanizmasının da oluşturulacağını anlatan von der Leyen, “Krizlerden dersimizi aldık. Yaklaşık 400 milyarlık bir ateş gücüne sahip özel bir kriz mekanizması oluşturuyoruz. Bu, büyük bir şok yaşandığında AB’nin hızlı ve sert bir şekilde yanıt vermesini sağlayacak” diye konuştu. AB’nin toplam GSYH’sinin yüzde 1,26’sına ulaşan yeni bütçenin hazırlanma süreci, 7 yıllık dönemler için belirlenen harcama tavanları ile gerçekleşiyor. Uzun vadeli AB bütçesi, AP onayı ve üye ülkelerin oy birliği ile belirleniyor. AB bütçesi, Lüksemburg’da bulunan merkezi denetim organı tarafından denetleniyor.