Abbas: Hamas, Gazze’de Hiç Rol Almayacak

MAHMUD ABBAS’IN KONFERANSA KATILIMI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen “Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi Konulu Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferansı”na ABD’nin vizesini iptal etmesi sebebiyle video mesaj ile katıldı. Abbas, Filistin yönetiminin şeffaflık ve hukukun üstünlüğünü güçlendiren kapsamlı bir reform gündemine bağlılığını tekrar ifade ederek, Gazze Şeridi’nde savaşın sona ermesinden sonraki bir yıl içinde devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri düzenleme sözü verdi.

GEÇİCİ ANAYASA HAZIRLANACAK

Otoriteden devlet yapılanmasına geçişi sağlamak amacıyla geçici bir anayasa taslağı hazırlayacağına söz veren Abbas, bu çerçevenin Filistin Kurtuluş Örgütü’nün siyasi programına ve uluslararası meşruiyete bağlı olmayan hiçbir parti veya kişiyi kapsamayacağını, ayrıca uluslararası gözetim altında olacağını belirtti. Abbas, geçtiğimiz temmuz ayında BM Genel Kurulu’nda geniş bir çoğunlukla kabul edilen tarihi New York Deklarasyonu için şükranlarını sundu. Bu adımı, insani felaketi sona erdirmek, uluslararası meşruiyet ve Arap Barış Girişimi doğrultusunda işgali sona erdirmek ve başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail ile barış, güvenlik ve iyi komşuluk içinde yan yana yaşayan bağımsız bir Filistin Devleti kurmak amacıyla atılmış kararlı bir adım olarak değerlendirdi.

Gazze’de ateşkes için Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuk çabalarını öven Abbas, Mısır ve Ürdün’ün zorla yerinden edilen Filistinlileri reddetmesini yüksek takdirle karşıladı. Bu tutumun uluslararası toplum tarafından da desteklendiğini ifade etti. Filistin devletinin Gazze’deki yönetimden ve güvenlikten sorumlu olabilecek tek meşru otorite olduğuna dikkat çeken Abbas, Hamas’ın yönetimde hiçbir rolü olmayacağını açıkça belirtti. Tüm grupların silahlarını Filistin Yönetimi’ne teslim etmesi gerektiğinin altını çizdi. Abbas, “Hamas’ın Gazze yönetiminde hiçbir rolü olmayacak. Hamas ve diğer gruplar silahlarını Filistin Yönetimi’ne teslim etmelidir” diyerek bu konudaki kararlılığını ifade etti. Filistin devletinin artan tanınma dalgasını memnuniyetle karşılarken, henüz tanıma adımını atmamış ülkeleri Filistin’i tanımaya ve Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunu desteklemeye çağırdı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Güllü’nün Ölümüyle İlgili Soruşturma Derinleşiyor

Şarkıcı Güllü'nün vefatına yönelik devam eden soruşturmada, kızı da dahil olmak üzere 5 kişi şüpheli olarak ifade vermekte. Savcı, sanıkların gerçeği tam olarak aktarmadığını belirtti.

TFF Mehmet Türkmen’in Hakemlik Kariyerine Sondan Bir Vuruş Yaptı

Futbol Federasyonu, Galatasaray-Samsunspor karşılaşmasında tartışmalara neden olan hakem Mehmet Türkmen hakkında işlem yaptı.

Fenerbahçe Brann’ı 4-0 ile mağlup etti

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Norveç temsilcisi Brann'ı 4-0 yenerek puanını 11'e çıkardı. Goller Kerem ve Talisca'dan geldi. Brann, 18'de 10 kişi kaldı.

5’inci Finansın Geleceği Zirvesi Başladı: Şimşek Açıklamalarda Bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'daki "5'inci Finansın Geleceği Zirvesi ve Para Sohbetleri"nde, enflasyonun tek haneli rakamlara ineceği bir sürece geçileceğini belirtti.

Bulgaristan Hükümeti Protestolar Sonrası İstifa Etti

Bulgaristan'da hükümet, ekonomik sorunlar ve yolsuzlukla mücadeledeki eksiklikler nedeniyle artan protestoların ardından istifa etti. Ülke, euro bölgesine girmeye hazırlanırken erken seçim tartışmaları alevlendi.