BEKLENTİLERDE REVİZYON
ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verileri, Wall Street’teki bazı bankaların faiz indirimi beklentilerini gözden geçirmesine neden oldu. Aralık ayında 256 binlik bir artışla beklenenden daha güçlü gelen bu veriler, piyasalarda faiz indirimine yönelik umutları azalttı. Evercore ISI Başkan Yardımcısı Krishna Guha, “Veriler, Fed’in gerginliğinde, iş gücü piyasasının seçimden sonra yeniden hız kazanabileceği ve iş gücü piyasası koşullarında yeniden sıkılaşmaya yol açabileceği yönünde endişelere yol açacak” dedi. Guha, eğer yeni yıl verileri iş gücü piyasasını güçlenmeye devam ettiğini gösterirse, Fed’in en azından Haziran ayına kadar faizleri askıya alabileceğini belirtti. Fed, Eylül ayından bu yana politika faizini toplamda 100 baz puan indirerek yüzde 4,25-4,5 aralığına çekmişti. İşte bu güçlü gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası bankaların yeni faiz beklentileri.
BANK OF AMERICA
Daha önce bu yıl iki çeyrek puanlık faiz indirimi bekleyen Bank of America, artık indirim öngörmüyor. Ayrıca, banka Fed’in bir sonraki adımının bir faiz artışı olma riskine dikkat çekiyor. Aditya Bhave liderliğindeki Bank of America ekonomistleri, yayımladıkları notta, “Çok güçlü bir Aralık ayı tarım dışı istihdam raporunun ardından indirim döngüsünün sona erdiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. Ek olarak, çekirdek kişisel tüketim harcamalarının yüzde 3’ü aşması ve enflasyon beklentilerinin yükselmesi durumunda faiz artışlarının gündeme gelebileceği vurgulandı.
CITIGROUP
Citigroup, hâlâ beş çeyrek puanlık (250 baz puan) faiz indirimi öngörse de, bu indirimlerin Ocak ayında değil, Mayıs ayında başlayacağını ifade ediyor. Andrew Hollenhorst ve Veronica Clark öncülüğündeki Citigroup ekonomistleri, “İstihdam verileri beklentilerimizden daha iyi bir seyir izlerken, fiyat ve ücret enflasyonu azalmaya devam ediyor. Bu durum, yetkililerin güçlü bir ekonomide bile faiz indirimleri konusunda rahat hissetmelerini sağlayabilir,” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, Fed’in bu yıl faiz artırımı yapması veya indirim yapmaması senaryolarının büyük bir risk oluşturmadığını belirttiler.
GOLDMAN SACHS
Goldman Sachs, bu yıl için daha önce üç indirim öngörürken, bu sayıyı ikiye indirdi. Goldman Sachs, bu yıl faiz indirimlerini Haziran ve Aralık aylarında gerçekleştireceğini, üçüncü bir indirimin ise Haziran 2026’ya kaydırıldığını öngörüyor. Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler, önceki tahminlerinde Mart, Haziran ve Eylül aylarında indirim bekliyordu ancak şimdi, yüzde 3,5-3,75 aralığında bir nihai faiz oranı tahmin ediyorlar.
JPMORGAN
JPMorgan analistleri, bu yıl 75 baz puanlık faiz indirimi beklentilerini korurken, indirimin başlangıcının daha önceki Mart ayı yerine Haziran ayında olacağını tahmin ediyor. Analistler, “Komitenin Mart ayına kadar tekrar faiz indirimi yapması için çok kötü bir istihdam raporu seti gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde bir görüş belirtiyorlar.
MORGAN STANLEY
Morgan Stanley ekonomistleri ise verilerin ardından kısa vadede Fed’in faiz indirimleri olasılığının azaldığını ifade ediyor. Ancak, “daha uygun” enflasyon görünümü nedeniyle Mart ayında bir faiz indiriminin hâlâ muhtemel olduğunu vurguluyorlar. Morgan Stanley, 50 baz puanlık indirim beklentisini koruyor ancak bunun Haziran ayına kadar olacağını öngörüyor.
BARCLAYS VE WELLS FARGO
Barclays analistleri, bu yıl 50 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleşeceğini ve yıl sonunda faiz oranlarının yüzde 3,75-4,00 seviyesine ulaşacağını tahmin ediyor. Wells Fargo ise, açıklanan verinin ardından Mart ayında faiz indirimi olasılığının daha az muhtemel hale geldiğini belirtiyor.