ABD ekonomisi yaz başında yavaşlama sinyali verdi. Yapay zeka altyapısına yönelik güçlü talep, ticaret açığını rekor seviyelere taşıyarak büyümeyi olumsuz etkiledi. Öte yandan Amerikalı tüketicilerin harcamalarındaki artış, büyük ölçüde tüketime dayalı ekonomi için olumlu bir işaret oldu. Ülkenin ürettiği tüm mal ve hizmetleri kapsayan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), nisan-haziran döneminde yıllıklandırılmış bazda yüzde 1,5 oranında büyüdü. Bu rakam, bir önceki çeyrekteki yüzde 2,1’lik büyümenin ve FactSet anketinde ekonomistlerin tahmin ettiği yüzde 2,1’in oldukça altında kaldı.
TİCARET AÇIĞI REKOR SEVİYEYE ULAŞTI
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, mayıs ayında ticaret açığı mevsimsellikten arındırılmış olarak yüzde 42,2 artışla 77,6 milyar dolara yükseldi. Bu, neredeyse bir yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Bilgisayar aksesuarları, yarı iletkenler ve diğer yapay zeka ürünlerinin ithalatı, ihracatı büyük ölçüde geride bıraktı. Haziran ayında ticaret açığında kısmi bir daralma yaşandı.
TÜKETİCİ HARCAMALARI CANLANDI
ABD ekonomisinin can damarı olarak kabul edilen tüketici harcamaları, ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış bazda yüzde 3,2’ye yükseldi. Bu oran, ilk çeyrekteki yüzde 0,5’lik artışa kıyasla keskin bir yükselişe işaret etti ve neredeyse bir yılın en hızlı temposu oldu. Tüketici harcamaları, üç aylık dönemdeki GSYH büyümesine en büyük katkıyı sağladı. Şirket yatırımları da güçlü seyrini sürdürerek yıllıklandırılmış bazda yüzde 8,4 oranında büyüdü. Nationwide Başekonomisti Kathy Bostjancic yaptığı değerlendirmede, Amerikalıların güçlü işgücü piyasası, yükselen borsa, daha büyük vergi iadeleri ve birikimlerden faydalandığını belirtti. Bostjancic, “Enerji fiyatlarındaki yenilenen artış hane bütçeleri için bir engel oluşturuyor ancak işgücü piyasası güçlü kalır ve gelir artışı sağlanırsa tüketicilerin enerji şokunu atlatabileceğini ve harcamalarını sürdürebileceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
İRAN GERİLİMİ EKONOMİK BELİRSİZLİĞİ ARTIRDI
Dalgalı kalemler arındırıldığında ekonominin temel gücünü yansıtan çekirdek GSYH, ikinci çeyrekte yüzde 3,9’a hızlanarak bir önceki çeyrekteki yüzde 1,7’nin oldukça üzerine çıktı. Yıl başında yapay zekaya yönelik yoğun şirket yatırımları ve tüketicilerin daha yüksek vergi iadeleri büyümeyi destekledi. Bu ivme, Dünya Kupası’nın dünyanın dört bir yanından turist çekmesi ve yapay zeka yatırımlarının devam etmesiyle yaz aylarına da taşındı. Bank of America verilerine göre, maçlara ev sahipliği yapan şehirlerde yıllık bazda şahsi harcamalar yüzde 5 arttı. Restoran ve barlar, en yüksek artışın görüldüğü sektörler oldu. New York, Los Angeles ve Houston gibi 11 büyük Amerikan şehri ev sahipliği yaptı. İran ile yaşanan savaş, tüketicilerin, şirketlerin ve politika yapıcıların geleceğe yönelik plan yapmasını zorlaştırırken enflasyonu da yükseltti. Haziran ayında enflasyonun yavaşlamasıyla birlikte ücretler şimdilik enflasyon karşısında erimekten kurtuldu. İran savaşının ilkbaharda tırmanmasıyla tüketici güveni mayıs ayında rekor düşük seviyeye geriledi. O tarihten bu yana, büyük ölçüde düşen benzin fiyatları sayesinde ekonomik görünüm iyileşme gösterdi ancak güven seviyeleri tarihsel olarak düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor.
İŞGÜCÜ PİYASASI FED'E ALAN AÇTI
İstikrarlı işgücü piyasası, ABD ekonomisi için güvenilir bir destek direği olmayı sürdürüyor. Çalışma Bakanlığı’nın ayrı bir raporuna göre, geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları tarihsel olarak düşük seviyelerde seyretti. Güçlü işgücü piyasası, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyona odaklanmasına olanak tanıyor. Fed çarşamba günü faiz oranlarını sabit tutarken, faiz belirleme komitesindeki üç üye fiyat baskılarıyla mücadele için faiz artırımı yönünde oy kullandı. Glenmede Yatırım Stratejisi Başkan Yardımcısı Michael Reynolds, “İşgücü tablosunun oldukça iyi durumda olduğunu görüyoruz, bu da Fed’e enflasyona aşırı odaklanma lüksünü sağlıyor” dedi.
YAPAY ZEKA YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR
Şirketler, veri merkezleri ve diğer teknoloji altyapılarının inşası da dahil olmak üzere yapay zekaya yatırım yapmaya devam ediyor. Fed Başkanı Kevin Warsh, bu ayın başında senatoda yaptığı konuşmada, ekonominin yapay zeka yatırımlarından ne ölçüde faydalanacağının bilinmediğini ancak şu anda ‘yapay zeka yatırımı’ olarak adlandırılan şeyin yakında sadece ‘yatırım’ olarak anılacağının kaçınılmaz göründüğünü ifade etti.