Lübnan’daki Patlamaların Yankıları Sürüyor
Lübnan’da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması sonucunda 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırının etkileri devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD’nin bu olayda dahli olmadığını belirterek, saldırıya ilişkin henüz bilgi topladıklarını açıkladı. Miller, saldırının sorumlusunun henüz belirlenmediğini, İran’ın Lübnan Büyükelçisi’nin yaralanmasına dikkat çekerek, terör saldırılarının istikrarsızlığa sebep olmaması gerektiğini vurguladı.
ABD ve İran Açıklamaları
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD’nin saldırıdan haberdar olmadığını ifade ederken, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaya diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğine inandıklarını dile getirdi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise Lübnan’a yönelik terör saldırısını kınadığını belirtirken, yaralılara tedavi sağlamaya hazır olduklarını ve Lübnan’a destek verdiklerini söyledi.
Hizbullah ve İsrail’den Açıklamalar
Hizbullah üyesi milletvekili Ali Ammar’ın oğlunun saldırıda hayatını kaybettiği bilgisi ortaya çıktı. Ammar, oğlunun ölümü üzerine İsrail’e tepki göstererek misilleme yapacaklarını ifade etti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın çağrı cihazı patlamalarında zarar görmediği belirtildi. İsrail’den ise henüz resmi bir açıklama gelmediği ancak üst düzey askeri yetkililerin toplandığı bildirildi.
Hamas’tan ve Lübnan’dan Açıklamalar
Hamas, Lübnan’daki saldırıyı kınayarak İsrail’i yenilgiye götürecek bir gerginlik olarak nitelendirdi ve siviller ile Hizbullah arasında ayrım yapılmadığını vurguladı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısını ve yaralı sayısını açıklarken, Hizbullah ve Lübnan hükümeti saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti ve BM’ye başvuracaklarını duyurdu.