ABD Senatosu, Geçici Bütçeyi Reddetti Hükümet Kapanıyor

ABD SENATOSU GEÇİCİ BÜTÇE TASARILARINI REDDETTİ

ABD Senatosu, federal hükümete finansman sağlamak amacıyla sunulan geçici bütçe tasarılarını kabul etmedi. Hükümetin 1 Ekim’de kapanmasının ardından yapılan oylamalarda, hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin önerileri yeterli desteği bulamadı. Demokratların getirdiği tasarı, esas oylama öncesi yapılan usul oylamasında gereken oy sayısına ulaşamadı. Daha sonra dördüncü kez oylanan Cumhuriyetçilerin, hükümete 21 Kasım’a kadar finansman sağlamayı öngören tasarısı da Senato’dan geçemedi. Kongre’deki bütçe anlaşmazlığı yüzünden federal hükümetin ne zaman yeniden açılacağı belirsizliğini koruyor. Senato’nun pazartesi akşamı yeni bir oylama yapması bekleniyor.

2025 MALİ YILI KAPANDI

ABD’de 2025 mali yılı 30 Eylül gece yarısı itibarıyla sona erdi. Yeni mali yıl başlamadan önce geçici bütçe tasarısının onaylanamaması, 2019’dan bu yana ilk kez hükümetin kapanmasına sebep oldu. Demokratlar, sağlık sigortası sübvansiyonlarının süresinin uzatılmasını ve Medicaid kesintilerinin geri alınmasını talep ediyor. Cumhuriyetçiler ise mevcut harcama düzeylerinde değişiklik yapılmadan geçici bütçenin geçmesini savunuyor.

BÜTÇE ONAYLANAMAZSA HÜKÜMET DURUR

Amerikan yasalarına göre, Kongre bütçeyi zamanında onaylayamazsa geçici bütçeler ile aranın kapatılması gerekiyor. Eğer bu sağlanamazsa federal hükümet harcama yetkisini kaybediyor ve “temel” olmayan hizmetler durduruluyor. Kamu çalışanları ücretsiz izne çıkarılırken, ordu, istihbarat, hastane, havaalanı ve hapishane personeli görevine devam ediyor. Ancak bu çalışanların maaşlarını yalnızca yeni bütçe onaylandıktan sonra alabiliyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

CHP’de Saat 13.00’te: Gündem İhraç ve Kurultay

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün saat 13.00'te toplanacak ve kurultay süreci ile parti içi ihraç tartışmaları ele alınacak. Toplantı öncesinde yaşanan gerilim, mahkemenin mutlak butlan kararı sonrası Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa dönmesiyle başladı.

İki Zanlının Dosyası Zaman Aşımından Düştü

Diyarbakır'da 24 Ocak 2021'de makam aracında pusuya düşürülerek şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın dosyasında zaman aşımı nedeniyle yeni bir gelişme yaşandı. Okkan, 1997 ila 2001 yılları arasında Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak görev yapmıştı.

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.

Altında Sert Düşüş

ABD'nin İran'a yeni saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti ve enflasyon endişelerini artırarak altının ons fiyatını 4 bin 200 doların altına düşürdü. Altın 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BYD Türkiye Fabrika Planlarını Askıya Aldı

BYD'nin icradan sorumlu yetkilisi Stella Li, Türkiye'deki fabrika kurulumunun askıya alındığını açıkladı. Macaristan'daki tesisin ise dördüncü çeyrekte üretime başlayacağını belirtti.