İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Ahbaplar Suç Örgütü soruşturmasında Ece Üner, Öykü Serter ve Gökhan Özoğuz’un ifadeleri ortaya çıktı. Üç isim deprem dönemindeki paylaşımlarının amacını anlattı. İfade işlemlerinin ardından adliyeden ayrıldı.
ÜNER, BİRLİK MESAJI VERDİĞİNİ VE PİŞMAN OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Üner, Haluk Levent’i tanıdığını ifade etti. Deprem sonrası bir programda yüz yüze geldi. Derneğe bağış yapmadığını belirtti. “AFAD da bizim, AHBAP da bizim” paylaşımı yaptı. Amacının birlik mesajı vermek olduğunu söyledi. Yardım paralarının kullanımını bilseydi paylaşım yapmazdı. Kendini kandırılmış hissettiğini dile getirdi. Haluk Levent’in savunmasını kabul etmediğini belirtti. Eylemlerini lanetlediğini söyledi.
ÖZOĞUZ, HALUK LEVENT İLE KISA GÖRÜŞTÜĞÜNÜ VE YARDIM TOPLAMADIĞINI ANLATTI
Özoğuz, Haluk Levent’i tanımadığını söyledi. Deprem bölgesinde yardım faaliyetinde bulundu. Haluk Levent ile yardım konusunda kısa görüştü. Görüşme sonuçsuz kaldı. Derneğe para transferi yapmadı. Oğuzhan Uğur’un ofisine gitti. Ofiste adres iletildiğini gördü. Kayıtlardaki seslerden etkilenip oradan ayrıldı. AHBAP veya Oğuzhan Uğur için yardım toplamadı. “Korkunç şeyler yaşandı” paylaşımını açıkladı. “Ülkeyi sahipsiz hissettiğini” söyledi. Bu sözleri devlet için değil göçük altındakiler için dedi. Haluk Levent’in eskiden kumar borçları olduğunu duydu. Ancak buna birebir şahit olmadığını belirtti. Derneğe yardım edilmemesi için yakınlarını uyardı. Soruşturmayla hayal kırıklığına uğradığını ifade etti. Yaptığı kınama tweetini hatırlattı. AFAD, Kızılay ve AKUT’a güvendiğini söyledi. Vatanına ve milletine bağlı olduğunu vurguladı.
SERTER, DEPREM DÖNEMİNDEKİ DUYGUSAL PAYLAŞIMLARINI AÇIKLADI
Serter, 1999 Adapazarı depreminde muhabir olarak çalıştı. O dönem travma yaşadığını söyledi. 6 Şubat depreminde öfkelendiğini belirtti. Tweetlerini o öfke halinde attı. “Devlet yardım kuruluşlarını eleştirmedim” dedi. Ortak acıyı paylaşmak için paylaşım yaptı. İnsanları AHBAP’a yönlendirmedi. Haluk Levent’i şahsen tanımadığını ifade etti. Derneğe para yatırmadı. Menfaat sağlayıcı faaliyetleri kabul etmediğini söyledi. Duygu sömürüsüne karşı olduğunu belirtti.
SORUŞTURMA KAPSAMINDA 27 KİŞİ TUTUKLANDI
Soruşturma İstanbul Emniyeti ve Başsavcılık koordinesinde yürütülüyor. Örgüt kurma, nitelikli dolandırıcılık ve mal varlığı aklama suçları inceleniyor. MASAK raporları ve hesap hareketleri incelendi. Şüphelilerin yüksek para transferleri tespit edildi. Bahis ve şans oyunlarına yüksek miktarlar aktarıldı. Kısa sürede çok sayıda tapu devri yapıldı. 12 Temmuz’da 17 şüpheli gözaltına alındı. Sonraki operasyonlarla 9 zanlı daha yakalandı. 25 şüpheliden 14’ü tutuklandı. 11 şüpheli adli kontrolle serbest kaldı. Eş zamanlı operasyonla 17 kişi daha gözaltına alındı. Toplam tutuklu sayısı 27’ye yükseldi. Derneğin ve bazı şüphelilerin mal varlıklarına el konuldu. 10 zanlı daha tutuklandı. Oğuzhan Uğur da tutuklananlar arasında.