Ak Parti heyeti, Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile buluştu. Heyet, Ak Parti Genel Başkan yardımcıları Zafer Sırakaya ve Nihat Zeybekci ile TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar’ın katılımıyla, AK Parti Berlin Temsilciliğinde önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Türk sivil toplum temsilcilerinin sorunları dinlendi. Zafer Sırakaya, burada yaptığı açıklamada, yurt dışında yaşayan Türklerin birinci ve ikinci neslinin kendine özgü sorunları bulunduğunu, üçüncü ve dördüncü neslinin ise sorunlarının biraz daha farklılaştığını belirtti.
ARTAN AYRIMCILIK VE IRKÇILIK
Sırakaya, Almanya ve Avrupa’nın birçok ülkesinde ayrımcılık, İslam düşmanlığı ve yabancı düşmanlığının belirgin bir şekilde arttığını gözlemlediklerini ifade etti. Avrupa’da yükselen ırkçılığa dikkat çeken Sırakaya, bu durumun yalnızca Almanya ile sınırlı kalmadığını, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerde de aşırı sağın yükselişte olduğunu vurguladı. Ayrıca, Sırakaya, yurt dışındaki Türk çocuklarının Türkiye ile aidiyet bilincinin güçlenmesi için çalışmaların yapılmasının önemine değindi.
TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNE KATKI
Nihat Zeybekci, Türkiye’nin son 25 yılda kaydettiği ilerlemeleri öne çıkartırken, yurt dışında yaşayan ve özellikle Almanya’daki Türklerin Türk-Alman ilişkilerine olan olumlu katkılarını vurguladı. Hulusi Akar ise, yurt dışında yaşayan Türklerin Türkiye için bir övünç kaynağı olduğunu ifade etti. Akar, Türkiye’nin geçmişte “narkoza girmiş” bir duruma benzeterek, “Artık narkozdan çıktık. Cin şişeden çıktı. Bu ilerleme devam edecek.” şeklinde konuştu. Terör nedeniyle Türkiye’nin büyük kayıplar verdiğini belirten Akar, günümüzde bu beladan kurtulma yönünde kararlılıkla ilerlediğimizi vurguladı.
TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLEN KONULAR
Toplantıda Türkiye-Almanya ilişkileri, yurt dışındaki Türk toplumunun karşılaştığı zorluklar ve bu sorunlar için olası çözüm önerileri ele alındı. Heyet ayrıca diaspora politikaları, eğitim, kültür ve gençlik alanlarındaki yürütülen projelere dair bilgi alışverişinde bulundu. AK Parti heyeti, Almanya’daki temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı nezdinde Devlet Bakanı olan Serap Güler ile CDU Milletvekilleri Armin Laschet, Paul Ziemiak ve Christian Kremer ile ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde Türkiye-Almanya ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri, Avrupa’daki aşırı sağ riski ve Almanya’da yaşayan Türk toplumunun talepleri üzerine konuşuldu.