Almanya Başbakanı Merz’den ABD, İsrail desteği

ABD’NİN İRAN’A YARDIM TAHŞİYE SİLAHLARLA DÜZENLENEN HAVA SALDIRISI

ABD ile İran arasındaki artan gerilimde, ABD İran’ın nükleer tesislerine yönelik hava saldırısı düzenledi. B-2 ağır bombardıman uçaklarıyla gerçekleştirilen saldırı, ülkedeki üç nükleer tesisi hedef aldı. Özellikle stratejik bir öneme sahip olan Fordo Nükleer Tesisi’nin vurulmasının ardından, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, düzenlenen “2025 Sanayi Günü” etkinliğinde bu durumu değerlendirdi.

NATO MÜTTEFİKLERİNİ DESTEKLEYEN İFADELER

Merz, ABD ve İsrail’i destekleyerek, “Bir kez daha açık ve net şekilde söylemek istiyorum, bizim ve şahsen benim için, İsrail’in bir hafta önce başlattığı eylemi eleştirmek için hiçbir neden yok. Aynı şekilde, Amerika’nın geçen hafta sonu gerçekleştirdiklerini eleştirmek için de bir sebep yok,” dedi. Bu açıklamalarıyla, mevcut durumu daha anlamlı kılmaya çalıştı.

HÜRMÜZ BOĞAZI’NIN ÖNEMİ

Almanya Başbakanı, mevcut durumun risk taşıdığını belirtirken, “Durumu olduğu gibi bırakmak da bir seçenek değil.” şeklindeki ifadeleriyle kaygılarını dile getirdi. İran’daki siyasi liderlerin gücü konusunda yeterli tahminde bulunamadığını ifade eden Merz, “İran’ın direncinin beklenenden daha düşük olması ve İran’a bağlı grup ile milislerin nispeten az tepki göstermesi, beni umutlandıran iki gelişme,” dedi. Ayrıca, Hürmüz Boğazı’nın dünya enerji arzının büyük bir bölümünü barındırdığını vurgulayarak, burada yaşanacak olayların dolaylı etkileri konusunda endişeli olduğunu belirtti.

İRAN’IN ULUSLARARASI ROLÜ

Merz, İran’ın dünya genelindeki milislere finansman sağladığını ve bunun sonucunda İran’ın “dünyanın terör rejimi” olduğunu öne sürdü. Nükleer santraller için yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç olmadığını vurgulayan Merz, “Hiç kimse. Çok daha düşük zenginleştirme oranlarıyla işini görebilir,” dedi. Ayrıca, İran’ın nükleer bomba yapma çabalarıyla ilgili belirti ve işaretlerin açık olduğunu ifade ederek, bu durumun göz ardı edilemeyeceğini savundu.

Merz, “İran’ın nükleer silah üretme yolunda ilerlediğine dair kanıtlar artık ciddi şekilde inkar edilemez. Bu, normal gazetecilik bilgisiyle bile anlaşılabilir,” diyerek, İran rejiminin demokratik toplumlar üzerindeki tehditlerini de dile getirdi. Merz, “İsrail’in bizim için önemli bir görevi yerine getirdiğine inanıyorum,” dedi ve Gazze’de yaşanan insani felaketle ilgili olarak da, doğruyu söylemenin önemini vurguladı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Dünya Kupası’nda 40 Yaş Üstü Yedi Futbolcu

ABD, Kanada ve Meksika'nın ortaklaşa ev sahipliği yapacağı 2026 FIFA Dünya Kupası'nda 11 Haziran ile 19 Temmuz tarihleri arasında 40 yaş üstü yedi oyuncu sahaya çıkacak. 41 yaşındaki Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo altıncı kez turnuvada boy gösterecek.

20 Yıllık Kayıp Gülcan Yazıcı Dosyasında 3 Gözaltı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı çalışmaları sonucu 2006'dan beri faili meçhul kalan bir cesedin 20 yıldır kayıp aranan Gülcan Yazıcı'ya ait olduğunu duyurdu. Ceset kimliği belirlenemediği için kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.

SelçukSports Sahibinin İfadesi Ortaya Çıktı

Selçuk Yılmaz, Süper Lig maçlarını yasa dışı yayınlayan SelçukSports'un sahibi olarak Denizli'de yakalandı ve tutuklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ve MİT, ortak operasyon düzenledi.

Kılıçdaroğlu Salı Günü Grup Toplantısı Yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki salı günü TBMM'deki grup toplantısında konuşacak ve Parti Meclisi 11 Haziran Perşembe günü toplanacak. Parti Sözcüsü Müslim Sarı bu takvimi duyurdu.

Erdoğan: CHP’deki Koltuk Kavgası İç Mesele

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'deki mutlak butlan kararı sonrası başlayan tartışmaların partinin iç meselesi olduğunu söyledi. Beştepe'deki yenilenebilir enerji yatırımları töreninde konuşan Erdoğan, muhalefetin gündeminde koltuk kavgası olduğunu ifade etti.