DİĞER ÜLKELERLE KONTROL EDİLEN VİZE BAŞVURULARI
Almanya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklama ile 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren reddedilen vize başvurularına itiraz (remonstrasyon) prosedürünün kaldırılacağını bildirdi. Bu değişiklik sayesinde daha fazla vize başvurusunun işleme alınacağı ve bekleme sürelerinin kısalacağı ifade edildi. Açıklamada, tüm başvuru sahiplerinin, vize başvuruları reddedilirse herhangi bir zamanda yeni bir başvuru yapma hakları olduğu da hatırlatıldı.
PİLOT PROJE HAZİRAN’DA BAŞLADI
Almanya Dışişleri Bakanlığı, 2024 yılına ait vize başvuru sayılarına ilişkin bilgi de paylaştı. 2024 yılında yaklaşık 2 milyon vize başvurusunun işleme alındığı ve bunun geçmiş yıllara göre bir artış olduğu vurgulandı. Özellikle Almanya’da daimi ikamet amacıyla yapılan ulusal vize başvurularında oluşan artış eğiliminin sürdüğü belirtildi. “Vize ofislerimizin bazıları bu artan talebi karşılamakta zorlanıyor, bu durum da vize başvuru randevuları için daha uzun bekleme süreleri yaratıyor” denildi.
PİLOT UYGULAMADAN ALINAN SONUÇLAR
Dışişleri Bakanlığı, vize işlemleri için ek kapasite sağlamak amacıyla Haziran 2023 itibarıyla bazı yurtdışı diplomatik misyonlarda itiraz prosedürünü pilot proje olarak askıya aldığını hatırlattı. İtiraz hakkının bakanlık tarafından “gönüllü olarak sağlanan yasal bir çözüm olduğu ve yasalarca zorunlu olmadığı” ifade edildi. Bakanlık, “Pilot aşamanın değerlendirilmesi, itiraz prosedürünün kaldırılmasıyla vize başvurularının işlenmesi için özel olarak kullanılabilecek personel kapasitesi yarattığını ve böylece daha fazla sayıda vize başvurusunun kabul edilmesine olanak sağladığını gösterdi” açıklamasında bulundu.