Orta Doğu’daki gerilimin azalması ve ABD’de açıklanan zayıf istihdam verileri, altın ile gümüşün ons fiyatında son 28 haftanın en güçlü haftalık artışını getirdi. Altın haftayı yüzde 7,4 yükselişle tamamladı ve cuma günü ons başına 4341 dolardan işlem gördü. Gram altın ise haftayı 6660 TL seviyesinden kapattı. Gümüş, paladyum ve platinde sırasıyla yüzde 10,2, yüzde 8 ve yüzde 6,2 artış kaydedildi.
İSTİHDAM VERİLERİ FED BEKLENTİLERİNİ DEĞİŞTİRDİ
ABD’de özel sektör istihdamı temmuzda 44 bin kişi arttı ve beklentilerin altında kaldı. Tarım dışı istihdam ise 85 bin artış beklenirken 23 bin azaldı. Bu veriler iş gücü piyasasının ivme kaybettiğini gösterdi. Fed’in aralık toplantısında faiz artırma ihtimali yüzde 85’e çıktı. Fed Başkanı Kevin Warsh’ın eylül için faiz artışına hazır olduğu haberleri belirsizlik yarattı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,65’e gerilerken dolar endeksi 99,5’e düştü.
BAZ METALLERDE BAKIR ARZI BELİRLEYİCİ OLDU
Zayıflayan dolar ve bakır arzına ilişkin endişeler baz metallerde fiyatları destekledi. Avro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI temmuzda 51,9’a yükseldi. Bu, son 4,5 yılın en hızlı artışı olarak kaydedildi. Çin’de PMI 50,9 ile beklentilerin altında kaldı. Bu durum talep görünümünü sınırladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti bakır ve kobalt konsantresi ihracatını yasakladı. Böylece bakır arz endişeleri arttı. ABD’ye yönelen bakır diğer piyasalardaki arzı azalttı. Londra Metal Borsası’ndaki bakır stokları şubat ortasından bu yana en düşük seviyeye indi. Nikel fiyatları Endonezya’daki üretim kotası haberiyle geriledi. Alüminyum yüzde 2,8, çinko yüzde 1,8, bakır yüzde 1,3 ve kurşun yüzde 0,5 arttı.
PETROLDE DİPLOMASİ VE STOK ARTIŞI BASKI YARATTI
ABD ile İran arasında anlaşma beklentileri petrol fiyatlarındaki risk primini azalttı. OPEC+ eylül için üretim kotasını günlük 188 bin varil artırma kararı aldı. ABD ham petrol stokları 2,5 milyon varil artarak 407 milyon varile çıktı. Bu gelişme talep endişelerini güçlendirdi. Doğal gazda yüksek üretim ve azalan talebin etkisi görüldü. Stoklar beş yıllık ortalamanın 195 milyar fit küp üzerinde bulunuyor. Brent petrol haftalık bazda yüzde 8,3 geriledi. Doğal gaz fiyatı ise yüzde 4,3 düştü.
TARIM EMTİALARINDA KARIŞIK FİYAT HAREKETLERİ
ABD’de mısırın iyi ve mükemmel kategorisindeki oranı yüzde 61’e geriledi. Soya fasulyesi ise yüzde 63’te kaldı. Buğdayda zayıf ihracat ve iyileşen koşullar etkili oldu. Pamukta iyi ve mükemmel oranı yüzde 42’ye düştü. Sıcak ve kurak hava üretimi olumsuz etkiledi. Şeker fiyatları Avrupa ve Brezilya’daki arz endişeleriyle yükseldi. Kakao fiyatları Gana ve Fildişi Sahili’ne ilişkin tahminlerle arttı. Chicago Ticaret Borsası’nda pirinç yüzde 1,9 artarken soya yüzde 1 geriledi. Mısır yüzde 0,5 ve buğday yüzde 0,2 düştü. Şeker yüzde 12,5, pamuk yüzde 3,2 arttı. Kakao ton başına yüzde 8,3 yükseldi.