Anthropic’in Claude Fable 5 ve Mythos 5 modellerine yönelik ABD Ticaret Bakanlığı’nın ihracat kontrolleri kaldırıldı. Şirket, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada erişimi yeniden sağlamaya başlayacaklarını duyurdu. Kullanıcılara sabırları için teşekkür edilirken modellerin geri dönüş sürecinde işbirliği yapan herkese minnet ifade edildi.
İHRACAT KONTROLLERİ KALDIRILDI
Anthropic, ABD Ticaret Bakanlığının bu kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Şirket yarın itibarıyla erişimi yeniden sağlamaya başlayacak. Kısa süre içinde bir güncelleme paylaşılacağı da açıklandı.
TİCARET BAKANINDAN AÇIKLAMA GELDİ
ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Anthropic ile iki hafta boyunca işbirliği yaptıklarını söyledi. Fable 5 modelini analiz edip onayladıklarını bildirdi. Amaçlarının Amerika’nın yapay zeka liderliğini güçlendirmek olduğunu vurguladı.
DENETİMLER SIKILAŞTIRILMIŞTI
Washington, gelişmiş yapay zeka modellerinin piyasaya sürülmesine yönelik denetimleri artırmıştı. Yeni modellerin oluşturabileceği potansiyel tehditleri tespit etmek amaçlanıyordu. Bu kapsamda ihracat kontrolü kararı alınmıştı.
MODELLER DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞTI
Anthropic, ABD hükümetinin ulusal güvenlik gerekçesiyle aldığı karar sonrası 12 Haziran’da Mythos 5 ve Fable 5 modellerini devre dışı bırakmıştı. Şirket geçen hafta Mythos 5 modelinin güvenilir kurumlara açılmasına izin verildiğini açıklamıştı.