Arnavutluk’un başkenti Tiran’da binlerce kişi, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ile bağlantılı turizm projesini protesto etmek için “Arnavutluk satılık değildir” pankartlarıyla sokağa çıktı. Protestocular, Başbakan Edi Rama’nın istifasını da istedi. Kushner’in şirketi Affinity Partners, ülkenin güneyindeki koruma altındaki kıyı şeridinde 1,4 milyar euroluk proje planlıyor.
KORUMA ALTINDAKİ BÖLGEDE EKOLOJİK TEHDİT
Kushner’in yatırım şirketi Affinity Partners, ülkenin güneyindeki bakir kıyı şeridinde 1,4 milyar euroluk proje planlıyor. Koruma altındaki bölge flamingo, fok ve deniz kaplumbağalarının doğal yaşam alanı. Çevreciler ve bilim insanları projenin ekolojik dengeyi bozacağını savunuyor.
PROTESTOCULAR BAŞBAKANIN İSTİFASINI İSTEDİ
Başbakan Edi Rama’nın istifasını isteyen protestocular hükümete tepkili. Arnavutluk hükümeti ise yatırımı savunuyor. Ekonomi ve İnovasyon Bakanlığı, çevresel etki değerlendirme raporlarının hazırlandığını açıkladı. Rama, projenin Trump ailesine ait olduğu iddialarını reddediyor.
PROTESTOLAR 30 MAYIS’TA BAŞLADI
Arnavutluk’taki protestolar 30 Mayıs’ta başladı. Göstericilerle polis zaman zaman karşı karşıya geldi. Kushner, 2024 yılında Balkan yatırımlarını açıklarken Sırbistan’da da bir proje duyurmuştu. Belgrad’daki proje yoğun protestoların ardından rafa kaldırıldı.