Aşırı Sıcaklar 264 Kişi Hayatını Kaybetti

SON BİR HAFTADA EN AZ 264 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Portekiz Sağlık Genel Müdürlüğü (DGS), son bir hafta içerisinde aşırı sıcaklar nedeniyle 264 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. DGS’nin paylaştığı verilere göre, özellikle kronik hastalığı bulunan bireyler ve 75 yaş üstü kişiler, bu hava koşullarından en çok etkilenenler oldu. Aşırı sıcakların etkisinin en belirgin olduğu bölgeler, ülkenin kuzey kısımları oldu. DGS, bu süreç boyunca tahmin edilen ölüm sayısında yüzde 21,2’lik bir artış kaydedildiğini bildirdi.

ALARM DURUMU İLAN EDİLDİ

Diğer taraftan, Portekiz hükümeti, 3-7 Ağustos tarihleri arasında beklenen yeni sıcak hava dalgası sebebiyle orman yangını riskinin artması nedeniyle “alarm durumu” ilan etti. İçişleri Bakanı Maria Lucia Amaral, yaptığı basın toplantısında, “Devam eden yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranları ve ülkenin büyük bölümünde yangın riskine karşı önleyici ve özel tedbirlerin alınması gerekliliğinden bu karar alınmıştır. Gelecek hafta zor olacak” şeklinde ifadelerde bulundu.

YASAKLAR VE ÖNLEMLER

Bakan Amaral, ormanlık alanlara girişlerin yasak olduğunu, buralarda ateş yakılmasının ve kırsal bölgelerde makine kullanımının da engellendiğini belirtti. Ayrıca, havai fişek veya diğer piroteknik cihazların kullanımına müsaade edilmeyeceğini vurguladı. Yangınlarla mücadele eden tüm birimlerde izinlerin askıya alındığı da ifade edildi. Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü, yarından itibaren ülke genelinde birçok yerin sıcaklığının 40 dereceyi geçeceğini açıkladı. Son bir hafta içerisinde, özellikle orta ve kuzey bölgelerde 3 büyük yangın meydana gelmiş, 1300 itfaiyeci ve 13 uçak, 100 civarında kara aracı alevlerin kontrol altına alınması için görev almıştı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.

Altında Sert Düşüş

ABD'nin İran'a yeni saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti ve enflasyon endişelerini artırarak altının ons fiyatını 4 bin 200 doların altına düşürdü. Altın 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BYD Türkiye Fabrika Planlarını Askıya Aldı

BYD'nin icradan sorumlu yetkilisi Stella Li, Türkiye'deki fabrika kurulumunun askıya alındığını açıkladı. Macaristan'daki tesisin ise dördüncü çeyrekte üretime başlayacağını belirtti.

FBI Dünya Kupası’nda İHA Önlemi Aldı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Federal Havacılık İdaresi (FAA), 2026 FIFA Dünya Kupası süresince stadyumlarda drone kullanımını yasaklayarak güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarıyor. FBI, yaptığı açıklamada Houston'daki Taraftar Festivali için uçuş kısıtlamalarının bugün başladığını duyurdu.

Fenerbahçe’de Salah Dosyası Yeniden Açıldı

Aziz Yıldırım'ın yeniden başkan seçilmesiyle Fenerbahçe'de transfer çalışmaları hız kazandı ve Mısırlı yıldız Muhammed Salah için dosya yeniden açıldı. Yıldırım daha önce "İhtiyaç varsa alırız" demişti.