Küresel piyasalarda, ABD ekonomik aktivitesinin güçlü kalmaya devam ettiğine dair veriler dikkat çekiyor. Orta Doğu’da enerji arzına yönelik risklerin artması ise risk iştahını azaltıyor. ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylülde 57 değerini alarak son 52 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve piyasa beklentilerini aştı. Aynı dönemde hizmet sektörü PMI da 58,7 ile 59 ayın zirvesine çıktı.
ABD EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Analistler, ABD ekonomisinin güçlü kalırken enerji maliyetlerinin artmasının, Federal Rezerv’i daha “şahin” bir tutuma yönlendirdiğini belirtiyor. Para piyasalarında bankanın gelecek ay politika faizini 25 baz puan artırma olasılığı yüzde 70’e yükseldi. Bu gelişmelerin ardından ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, dün yüzde 5,14 ile 2007’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü ve bugün yüzde 5,12’de dengelendi.
JAPONYA VE ÇİN PİYASALARI
Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,079 ile 30 yılın zirvesine ulaştı. ABD ile Çin arasında kasım ayında sona erecek Busan mutabakatının 10 Ocak’a kadar uzatılması konusunda anlaşma sağlandı. Ancak tarafların nadir metaller konusunda anlaşma sağlayamaması, Çin borsasında düşüşe neden oldu.
ASYA PİYASALARINDAKİ DURUM
Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,88 değer kazanarak 65.592 puandan kapandı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 kayıpla 3.894 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 düşüşle 24.741 puana, Hindistan’da ise Sensex endeksi yüzde 0,1 azalışla 74.100 puan seviyesinde işlem görüyor.