YÜKSEK MAHKEMEDEN YAPAY ZEKAYA DİKKAT UYARISI
İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemesi, avukatların hukuki araştırmalarında ChatGPT gibi üretken yapay zeka araçlarına güvenmenin riskleri konusunda ciddi bir uyarıda bulundu. Yargıç Victoria Sharp, bu tür araçların ürettiği yanlış bilgilere dayanarak mahkemeye sunum yapan avukatların büyük yaptırımlarla karşılaşabileceğini ifade etti.
YARGIÇTAN HUKUKİ ARAŞTIRMALAR İÇİN UYARI
Yargıç Victoria Sharp, mahkeme kararı neticesinde, üretken yapay zeka araçlarının “guvenilir hukuki araştırmalar yürütme kapasitesine sahip olmadığını” açıkça belirtti. Bu araçların zaman zaman tutarlı ve mantıklı yanıtlar verebilse de, tamamen yanlış bilgilere de ulaşabileceğini vurguladı. Yargıç, avukatların araştırmalarında yapay zeka kullanmalarının mümkün olduğunu, ancak “mesleki çalışmalarında kullanmadan önce, yetkili kaynaklara başvurarak bu tür araştırmaların doğruluğunu kontrol etmek” gibi mesleki bir zorunlulukları bulunduğunu belirtti.
YAPAY ZEKANIN YANLIŞ BİLGİLERİ İLE TESPİT EDİLEN DAVALAR
Bu önemli karar, avukatların mahkeme süreçlerinde yapay zeka tarafından oluşturulmuş sahte dava ve tebligatlara atıfta bulunmalarının tespit edildiği iki yeni dava sonrası alındı. Bir davada, bir avukatın sunduğu 45 alıntıdan 18’inin mevcut olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca Katar Ulusal Bankası ile bağlantılı 120 milyon dolarlık başka bir davada, bir avukatın var olmayan 18 davaya atıfta bulunduğu belirlendi. Yapay zeka tarafından üretilen hatalı bilgilerle mahkemeyi yanıltan müvekkil, bu nedenle özür dilemek zorunda kaldı.
HUKUKİ SONUÇLAR AĞIR OLABİLİR
Yargıç Sharp, sahte bilgileri gerçek gibi sunmanın mahkemeye saygısızlık ya da “en korkunç durumlarda” adaletin seyrini saptırma olarak değerlendirilebileceği konusunda avukatları uyardı. Böyle bir durum, mesleki yükümlülüklerine uymayan avukatlar için ağır para cezaları ve hatta hapis cezaları gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor.