KANLI AY TUTULMASIYLA İLGİLİ GÖKYÜZÜ OLAYI
7 Eylül akşamı yılın ikinci ve son tam ay tutulması meydana gelecek. Bu gökyüzü olayı, dünyanın birçok noktasında “kanlı ay” olarak bilinen kırmızı renkli manzara ile izleyicileri etkileyecek. Tam tutulma evresi yaklaşık 82 dakika sürecek ve yılın en uzun ve etkileyici gök olayları arasında bulunuyor. Tam ay tutulması, Ay’ın Dünya’nın Güneş ile Dolunay arasına girmesi sonucunda gerçekleşiyor. Ay, Dünya’nın gölgesine girdiğinde tamamen kararmıyor, aksine kırmızı renge dönüşüyor. Bu renk değişikliğinin sebebi, “Rayleigh saçılması” adı verilen fiziksel bir olgu. Güneş ışığındaki kısa dalga boylu mavi tonlar atmosferde dağılırken, uzun dalga boylu kırmızı ışıklar Dünya’nın gölgesine yöneliyor ve Ay’ın yüzeyinde yansıyor.
Mart ayında yaşanan yılın ilk tutulması ABD’den en net şekilde izlenmişti. Ancak bu sefer Amerika kıtası bu gözlemi kaçıracak. Eylül ayındaki tutulmanın “tam evresi”, yani Ay’ın tamamen Dünya gölgesine girdiği ve kırmızıya dönüştüğü an Asya, Orta ve Doğu Afrika ile Avustralya’dan görülebilecek. Önemli şehirlerde tam tutulmanın gerçekleşeceği saatler şu şekildedir:
Perth, Avustralya: 8 Eylül 2025 Pazartesi, 01:30 – 02:52 (AWST)
Mumbai, Hindistan: 7 Eylül 2025 Pazar 23:00 – 8 Eylül Pazartesi 00:22 (IST)
Kahire, Mısır: 7 Eylül 2025 Pazar 20:30 – 21:52 (EEST)
Cape Town, Güney Afrika: 7 Eylül 2025 Pazar 19:30 – 20:52 (SAST)
TÜRKİYE’DEN GÖRÜMÜN ZAMANI
Kanlı Ay tutulması, Türkiye’den de gözlemlenebilecek. Tutulmanın yerel saat ile yaklaşık 18:30-19:30 arasında gözlemlenmesi planlanıyor. Tutulma evreleri aşağıdaki gibidir:
Tam evre başlangıcı: 17.30 (UTC)
Maksimum tutulma: 18.11 (UTC)
Tam evre bitişi: 18.51 (UTC)
Tam evre öncesi ve sonrasında Ay, kısmi tutulma halinde gölgenin içinde kalacak.
Bu tutulma, Ay’ın Dünya’ya en yakın noktası olan “perigee”ye yalnızca üç gün kala gerçekleşecek. Bu nedenle Ay, normalden biraz daha büyük görünme etkisi yaratacak. 7 Eylül’den sonra bir sonraki tam ay tutulması Mart 2026’da yaşanacak. Bu tutulma, Kuzey Amerika, Avustralya ve Doğu Asya’dan izlenebilecek.