Barack Obama siyahilere ‘çapulcu’ dedi

Obama, Beyaz Saray'da Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Baltimore'da gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybeden siyahi genç Freddie Gray'in cenaze töreni sonrasında kentte çıkan olaylar ve polisin ülkedeki siyahlara yönelik muamelesine eleştirilere dair bir soruyu da yanıtladı.

Obama, Freddie Gray'in ailesinin anlaşılır biçimde cevaplar istediğini, Adalet Bakanlığı'nın Gray'in ölümüyle ilgili soruşturma başlattığını ve bu süreçte tam şeffaflık ve hesap verebilirliğin olması gerektiğini kaydetti.

"ŞİDDETİN HİÇBİR HAKLI GEREKÇESİ YOK"

Obama, "Dün (Baltimore'da) gördüğümüz şiddet olaylarının ise hiçbir haklı gerekçesi yok. Bunlar amaca zarar verici. İnsanlar ellerine levyeler aldığında ve yağma için kapıları açmaya başladığında, protesto etmiş ya da bir mesaj vermiş olmuyorlar, çalmış oluyorlar. Bir binayı yaktıklarında kundakçılık yapmış oluyorlar. Kendi toplumlarındaki iş ve fırsatları yok ediyorlar" diye konuştu.

Baltimore Belediye Başkanı ve kentin bağlı bulunduğu Maryland Valisi'nin bu anlamsız şiddet ve yıkımı durdurmak için çalışmasının son derece doğru olduğunu vurgulayan Obama, "Bu bir protesto değil, bir mesaj verme de değil, bir grup kişinin kendi amaçları için durumdan istifade etmesi ve bu kişilere suçlu muamelesi yapılmalı" dedi.

Obama, şiddet eylemlerinin, kentte günlerdir düzenlenen ve din adamları ile toplum liderlerinin öncülüğüyle Baltimore'daki toplulukların meşru endişelerine odaklanan barışçıl protestolardan dikkati başka yöne çektiğine değindi. ABD Başkanı, "Yanan bir bina televizyonda defalarca gösterilirken, doğru olanı yapan binlerce protestocunun ise arada kaybolduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"SUÇLU VE EŞİKIYALAR"

Baltimore halkının büyük çoğunluğunun, Gray'in ölümü vakasında yasaların adil biçimde uygulanmadığı olasılığına dair gerçek endişe ve öfke dile getirerek, hesap verebilirliğin olması gerektiğine vurgu yaptığını, konuya olması gereken şekilde yaklaştığını söyleyen Obama, şu değerlendirmede bulundu:

"Anladığıma göre, aynı organizatörler şimdi, bu bir grup suçlu ve eşkiyanın yıkıp dökmesinden sonra ortalığı temizlemek için tekrar bu toplulukların arasına giriyor. Onların yaptıkları, bu toplum liderleri, din adamları ve diğerlerinin yaptıkları, işte bu bir mesaj vermedir. Eğer bu sorunla başa çıkacaksak yapılması gereken türden organizasyon budur. Bunun için övgüyü hak ediyorlar ve onlara destek vermeliyiz."
"YAVAŞÇA İLERLEYEN BİR KRİZ"

Başkan Obama, Ferguson olayları ve polisle toplumlar arasındaki ilişkilerde yaşanan sorunları masaya yatıran görev gücünü oluşturmalarından bu yana, polis yetkililerinin, çoğunluğunu yoksulların oluşturduğu başta siyahiler olmak üzere bireylerle "rahatsız edici" sorular uyandıran temaslarına dair çok fazla örneğin meydana geldiğine dikkati çekti. Obama, "Öyle görülüyor ki her haftada bir ya da her birkaç haftada bir bunlar oluyor. Dolayısıyla sivil toplum örgütlerinin ve daha önemlisi ülke genelindeki annelerin ve babaların bunun bir kriz olduğunu söylemeye başlamaları gayet anlaşılır. Bu yavaşça ilerleyen bir kriz ve uzun zamandır devam ediyor. Yeni değil. Yeni gibi davranmamalıyız" şeklinde konuştu.
"VİCDAN MUHASEBESİ YAPMALIYIZ"

Bu konuda bir sosyal farkındalığın ortaya çıkıyor olmasının iyi haber olduğunu dile getiren Obama, olayın, ABD'de gençlerin okumak yerine hapislere düştüğü, uyuşturucu endüstrisinin kurbanı olduğu, yatırım ve üretimden yoksun kaldığı ya da hayatını kaybettiği topluluklar hakkında ABD'de insanları ülke olarak biraz "vicdan muhasebesi" yapmaya itmesi gerektiğini belirtti.

Obama, "Bu tür ortamlarda, patlak veren sorunları kontrol altında tutmada kirli işi yapması için sadece polisi gönderirsek, ülke ve toplum olarak bu toplulukları değiştirmek ve canlandırmak, bu çocuklara fırsatlar sağlamak için neler yapabileceğimizi dillendirmezsek, bu sorunu çözemeyiz. Polisle ve topluluklar arasındaki aynı periyodik ihtilaf döngüsünü ve sokaklardaki çatışmaları tekrar tekrar yaşarız. Herkes olay durulana kadar endişeli numarası yapar ve sonrasında da yine işler bildiği gibi yürür" diye konuştu.

Erken eğitim, cezai adalet sisteminin reformu ve istihdam eğitimi gibi yapılması gerekenlerin önemine işaret eden Obama, yetkililerin bu topluluklarla sadece "bir CVS (eczane zinciri) mağazası yakıldığında" ya da "bir gencin vurulduğunda da omurgası kırıldığında" değil, her zaman ilgilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Obama, federal hükümet olarak polis güçlerini idare etmediklerini, her bir polis teşkilatını personeline eğitim vermeye zorlayamayacağını, ancak kendilerini değiştirme sürecine başlayabilmeleri için onlarla birlikte çalışabileceğini, örneğin polislere vücut kameraları yerleştirilmesine mali destek noktasında katkıda bulunabileceklerini söyledi.
 

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Kabine Gündeminde Ekonomi ve Terörsüz Türkiye

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 9 günlük bayram tatilinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanıyor. İlk önemli gündem maddesi ekonomi olacak.

Dere Yatağına Düşen Paraşütçü 5 Saatte Kurtarıldı

Çorum'da 33 yaşındaki sağlık personeli R.A., akşam saatlerinde Kösedağ mevkisinden yamaç paraşütüyle havalandı. Bir süre sonra paraşütü dolaştı ve R.A., Çalyayla köyü Koparanceviz mevkisindeki dere yatağına düştü.

Tatil Dönüşünde Trafik Çilesi

Kurban Bayramı tatilini Anadolu'nun çeşitli illeri ve turizm merkezlerinde geçiren vatandaşlar dönüşe geçti ve İstanbul girişlerinde trafik yoğunluğu başladı. TEM Otoyolu'nun Kurtköy mevkisi başta olmak üzere Pendik ve Sancaktepe kesimlerinde araç yoğunluğu arttı.

Google, 32 Milyon Sivrisineği Doğaya Salma İzni İstiyor

Google, Kaliforniya ve Florida'da iki yıl içinde 32 milyon özel üretilmiş sivrisineği doğaya salarak Batı Nil virüsü gibi hastalıkların yayılmasını azaltmayı hedefliyor. Şirket, bu kapsamda ABD Çevre Koruma Ajansı'na deneysel kullanım izni için başvurdu.

Dua Lipa ve Callum Turner Evlendi

Dua Lipa ve Callum Turner, Londra'daki Old Marylebone Town Hall'da yalnızca yakın aile ve dostlarının katıldığı özel bir nikah töreniyle evlendi. 30 yaşındaki Lipa, Schiaparelli moda evinin tasarladığı beyaz elbise ve şapka giydi.