Biden yeni kararı duyuracak

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Ukrayna ile ilgili son kararını duyurmaya hazırlanıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
ABD Başkanı Biden’ın Zelenskiy ile bugün altıncı kez yüz yüze görüşeceğini kaydeden Sullivan, Zelenskiy’nin Biden yönetimi döneminde ikisi savaş sonrası olmak üzere üçüncü kez Beyaz Saray’ı ziyaret edeceğini ifade etti.

Sullivan, Biden-Zelenskiy görüşmesinin Ukraynalıların karşı operasyonlarında ilerleme kaydettiği önemli bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.

ABD’DEN UKRAYNA’YA YENİ ASKERİ YARDIM

Biden’ın bugün, Ukrayna için önemli hava savunma yetenekleri içeren yeni bir askeri yardım paketi duyuracağını açıklayan Sullivan, “ Rusya’nın bu ülkenin altyapısına yönelik saldırılarla insanları ısı ve elektrik gibi ihtiyaçlardan mahrum bırakmaya çalışacağı zorlu bir kış” öncesinde Ukrayna’nın kendini savunmasına yardımcı olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Sullivan, paketin içeriğinde ayrıca Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) için ek mühimmat, topçu mühimmatı ve çift amaçlı geliştirilmiş konvansiyonel mühimmat (DPICM) dahil Ukrayna’nın karşı saldırısına yardımcı olacak silah ve teçhizatı da içereceğini aktardı.

Diğer yandan Sullivan, Biden’ın Ukrayna’ya uzun menzilli güdümlü füze sistemi ATACMS sağlamamaya karar verdiğini ancak gelecek için bu konuyu masadan da kaldırmadığı bilgisini paylaştı.

“POLONYA’NIN UKRAYNA’NIN DESTEKÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUM”

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin, ülkesinin artık Ukrayna’ya silah göndermeyeceğiyle ilgili açıklamasını gördüğünde endişelendiğini söyleyen Sullivan, daha sonra Polonya hükümet yetkililerinin Polonya yapımı obüsler (Howitzer) dahil ekipman tedarikinin devam ettiğini açıklığa kavuşturduklarını gördüğünü söyledi.

Sullivan, Polonya’nın tutumunu tam olarak anlamak için bu ülkeyle istişarelerde bulunacaklarını kaydederek, “Ancak Polonya’nın Ukrayna’nın destekçisi olmaya devam edeceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Dolar Faiz Artırım Beklentisiyle Yükseldi

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 1'den fazla yükseldikten sonra bugün 100 civarında seyretti ve bu yükseliş güçlü ABD işgücü verileri ile Fed'in faiz artırım beklentileriyle desteklendi. Cuma günü açıklanan veriler, Mayıs ayında 172 bin yeni iş eklendiğini ve 85 binlik beklentiyi aştığını gösterdi.

Altın Düşüşünü Sürdürüyor

Altın fiyatları Ortadoğu'daki gerilimlerin yeniden artmasıyla petrol fiyatlarının yükselmesi ve enflasyon ile faiz oranlarına ilişkin endişelerin artması sonucu geçen hafta yaklaşık yüzde 5 düştü. Ons altın iki aydan fazla süredir en düşük seviyesine geriledi.

Buca Belediye Başkanı Duman Görevden Uzaklaştırıldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 Haziran Pazartesi günü gözaltına alınıp daha sonra tutuklanan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman tedbir amaçlı görevden alındı. İçişleri Bakanlığı, Anayasa ve Belediye Kanunu'na dayanarak bu kararı verdi.

Meteoroloji’den Yağış ve 38 Derece Uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün değerlendirmelerine göre bugün öğleden sonra Trakya, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Karadeniz iç kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Afyonkarahisar çevrelerinde yerel yağış görülecek.

Prada, NASA İçin Yeni Kıyafet Tanıttı

Prada ve Axiom Space işbirliğiyle geliştirilen sıvı soğutma ve havalandırma giysisi astronotların uzay kıyafetlerinin altında kullanılmak üzere New York'ta tanıtıldı. Vücuda tam oturan giyside sıcaklığı düzenleyen havalandırma tüpleri bulunuyor.