İRAN’A YANIT TEHDİDİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın olası misilleme saldırısına karşılık verme tehdidinde bulundu ve ülkesinin buna “hakkı” olduğunu belirtti. Netanyahu, bir televizyon konuşmasında, İran’ın misilleme amaçlı füze saldırısına yanıt verme niyetini bir kez daha ifade etti. “BUNU YAPACAĞIZ” diyen Netanyahu, İran’ın “tarihin en büyük balistik füze saldırısında İsrail topraklarına yüzlerce füze ateşlediğini” hatırlattı. Sözlerine “Kendisini savunmak ve bu saldırılara karşılık vermek İsrail’in görevi ve hakkıdır. Bunu yapacağız.” diyerek devam etti.
FRANSA’YA YAPILAN ELEŞTİRİLER
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İsrail’e silah ambargosu uygulanması çağrısına yanıt verirken, Netanyahu bu çağrının “utanç verici” olduğu görüşünü dile getirdi. Netanyahu, “Bugün İsrail, medeniyet düşmanlarına karşı yedi cephede kendini savunuyor. İsrail, İran’ın öncülüğündeki barbarlık güçleriyle savaşırken, tüm medeni ülkelerin İsrail’in yanında dimdik durması gerekir. Ancak Başkan Macron ve diğer Batılı liderler şimdi İsrail’e karşı silah ambargosu çağrısında bulunuyor. Yazıklar olsun onlara” şeklinde konuştu. Ayrıca, İsrail’in Fransa ve ambargoyu destekleyen devletlerin yardımı olmadan da kazanacağını savundu ve “Utançları savaş kazanıldıktan çok sonra da devam edecek. İçiniz rahat olsun, İsrail bizim için ve dünyada barış ile güvenlik için bu savaşı kazanana kadar mücadele edecektir” dedi.
BİR DİĞER SALDIRI
İsrail saldırıları altındaki Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, İsrail tarafından hedef gösterilen bölgelerde şiddetli patlamalar meydana geldi. Şehrin güneyinde farklı noktalarda gerçekleşen patlamaların ardından dumanlar yükseldi. Patlamalardan kısa bir süre önce, İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformunda bazı bölgeleri içeren bir harita yayımlayarak, işaretli bölgelerdeki sakinlerden acilen tahliye olmalarını istedi. İran’ın misilleme saldırısının ardından Netanyahu ve diğer askeri ve siyasi liderler, herhangi bir tarih belirtmeksizin Tahran’a “büyük bir askeri tepki” tehdidinde bulunurken, bazı İsrailli yetkililer de İran’ın nükleer ve petrol tesislerine saldırı çağrısında bulundu. İsrail resmi televizyonu KAN, Netanyahu hükümetinin “İran’a güçlü ve büyük bir saldırı başlatmaya karar verdiğini” duyurdu. Hazırlıkların “Washington ile koordineli olarak yapıldığı” da aktarıldı.