Bm’de Yürüyen Merdiven Krizi Gündemde

BM AÇIKLAMASI YAPTI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stéphane Dujarric, ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump’ın binaya girişi sırasında BM çalışanlarının yürüyen merdiveni kasıtlı olarak durdurduğuna yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Dujarric, Trump’ın sabah saatlerinde eşi ve heyetiyle BM Genel Merkezi’ne geldiğini ve binaya girişleri esnasında ABD delegasyonundaki bir kameramanın görüntü almak amacıyla yürüyen merdivenlerde geri geri yürüdüğünü belirtti. “Makinenin merkezi işlem biriminden alınan kayıtlar da dahil olmak üzere yapılan inceleme, yürüyen merdivenin üst kısmındaki tarak basamağında bulunan güvenlik mekanizmasının devreye girmesi sonucu durduğunu ortaya koydu” ifadesini kullandı. Dujarric, kameramanın bu durumu istemeden tetiklemiş olabileceğini ifade etti.

Beyaz Saray YORUM YAPTI

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, olayın ardından sosyal medya platformu X’ten konuya ilişkin açıklamada bulundu. Leavitt, “Eğer BM’de birisi, Başkan ve First Lady yürüyen merdivene adım atarken kasıtlı olarak onu durdurduysa, bu kişi derhal işten çıkarılmalı ve soruşturulmalıdır” dedi. Olayın ardından Trump ve Melania, BM genel merkezine girdikten kısa bir süre sonra yürüyen merdivene bindiler ancak merdiven hemen durdu. Trump, durumu idare ederek eşiyle birlikte dik merdivenleri tırmandı. BM, Trump’ın heyetindekilerin bu arızayı tetikleyebileceğini ileri sürdü.

TELEPROMPTER HATASI VE TRUMP’IN TEPKİSİ

Trump, BM Genel Kurul’da konuşmaya başladığı sırada teleprompter’ının çalışmadığını belirtti. Durumu idare etmeye çalışan Trump, “Tek söyleyebileceğim, bu teleprompterı kim kullanıyorsa başının büyük belada olduğu,” dedi. İzleyiciler, Trump’ın bu ılımlı tepkisine gülerek karşılık verdi. Başkan, konuşmasının ilerleyen kısımlarında bu talihsiz olayları vurgulayarak, Bunların Birleşmiş Milletler’in yetersizliği örnekleri olduğunu ifade etti. Trump, BM’yi “boş sözlerden” başka bir şey sunmamakla suçladı ve durumu, “Birleşmiş Milletler’den aldığım tek şey, yukarı çıkarken tam ortada duran bir yürüyen merdivendi.” diyerek dile getirdi.

BİLGİ ALIŞVERİŞİNDE ŞÜPHELER

Normal koşullarda, Trump’ın kullanacağı merdiven ve prompterin teste tabi tutulması gerekiyor. ABD Başkanı, sıkı protokol kuralları çerçevesinde ziyaretlerini ve konuşmalarını yapıyor. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, daha sonra yaptığı farklı bir açıklamada, “Eğer BM’de biri, Başkan ve First Lady’nin yürüyen merdivene bastığı sırada yürüyen merdiveni kasten durdurduysa, derhal görevden alınmalı ve soruşturulmalıdır.” dedi. Leavitt, daha sonra Fox News’e verdiği bir röportajda, Gizli Servis’in konuyu araştırdığını aktardı. Leavitt, “Tüm bunları bir araya getirdiğinizde, bana bir tesadüf gibi görünmüyor.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Eğer bu olayların, ABD başkanını gerçekten tuzağa düşürmeye çalışan BM çalışanları tarafından gerçekleştirildiği tespit edilirse, o zaman bu kişilerden kesinlikle hesap sorulmalıdır.” dedi. Ancak, BM bu olayı başka bir şekilde değerlendirme eğiliminde. Stéphane Dujarric, bir kameramanın sistemi etkileyebileceğini belirterek, “Emniyet mekanizması, insanların veya nesnelerin yanlışlıkla dişlilere takılıp sıkışmasını veya çekilmesini önlemek için tasarlanmıştır. Kameraman, yukarıda açıklanan emniyet fonksiyonunu istemeden tetiklemiş olabilir.” ifadelerini kullandı.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.