BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik süreklilik arz eden saldırıları devam ederken, BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’deki güncel gelişmeler ele alındı. Burada, BM Orta Doğu, Asya ve Pasifik’ten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, üye ülkeleri bilgilendirdi.
İNSANİ YARDIMIN GEÇİŞİNE İZİN VERİLMESİ
Toplantıda, İsrail’in yaklaşık 80 gündür Gazze’ye insani ve ticari yardım girişine izin vermediğini belirten Khiari, son dönemlerde bölgeye sınırlı bir şekilde yardım ulaştığını, ancak bu yardımların Gazze halkının acil insani ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını vurguladı. Khiari ayrıca, İsrail’e uluslararası hukuk gereği yükümlülüklerini yerine getirme ve yardıma muhtaç siviller için insani yardımın hızlı ve engelsiz geçişine izin verme çağrısında bulundu.
17 Haziran’dan beri İsrail ve ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na ulaşmaya çalışan en az 580 Filistinlinin hayatını kaybettiğini dile getiren Khiari, Gazze’de yardım almak üzere çaba gösteren Filistinlilerin ölümünü ve yaralanmalarını sert bir dille kınadı. Bu olaylarla ilgili derhal ve bağımsız bir soruşturma yapılması gerektiğini ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. Khiari, BM’nin insani yardım dağıtımında “insanlık, tarafsızlık, bağımsızlık ve ayrım gözetmeme gibi temel insani ilkelerle örtüşmeyen” hiçbir yönteme katılmayacağını tekrar dile getirdi.