Bragg, Cinsel Saldırı Mağdurları İçin Yasama Çağrısı Yaptı

New York’ta geçtiğimiz hafta film yapımcısı Harvey Weinstein’a yönelik tecavüz suçlamasını yeniden yargılamama kararı alan Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, yasama organının cinsel saldırı mağdurlarının adalete erişimi için harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Bragg, savcıların sanıklar aleyhine daha önceki “kötü eylemler” hakkında ifade vermesine izin verilmesini istiyor. Bu sayede tüm mağdurların sesinin duyulmasını hedefleyen Bragg, ofisinin 2020’de Weinstein’ı mahkum ettiği süreçte aynı yöntemi kullandığını ve bunun #MeToo hareketi için sarsıcı bir an olduğunu belirtti.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI VE MAĞDURLARIN SESİ

New York Temyiz Mahkemesi, 2024 yılında Weinstein’ın mahkumiyetini bozarak, Weinstein’ın Hollywood nüfuzunu kullanarak mağdurları istismar ettiğine dair tanık ifadelerinin “hatalı kabul edildiğine” hükmetti. Geçtiğimiz ay Bragg, bir mağdurun yeniden mahkemeye çıkmaya dayanamayacağını belirtmesi üzerine dördüncü kez tecavüz davası açma planını rafa kaldırdı. Bragg, yasama üyeleriyle birlikte yasayı değiştirmek için çalıştıklarını ancak bu yıl bunu başaramadıklarını, gelecek yıl tekrar deneyeceklerini söyledi. New York Eyalet Meclisi ve Senatosu’na sunulan koordineli yasa tasarıları, eyalet ceza kanununda, suçlarda güdü, niyet ve planlama gibi hususları kanıtlamak için diğer suç veya eylemlerin delil olarak sunulmasına izin verecek değişiklikler öngörüyor. Bragg, gelecekteki davaların bu değişiklikler yapılmazsa risk altında olabileceğini ve sistemin Weinstein’ın mağdurlarını onurlandırmadığını ifade etti. Özellikle Weinstein aleyhine ifade veren ancak suçlamaların bir parçası olmayan mağdurların yaşadığı hayal kırıklığına dikkat çeken Bragg, bu kişilerin ifadelerinin yok sayılmasının hukuk çevrelerinde yeterince ele alınmadığını belirtti.

WEINSTEIN'IN DAVASINDA HUKUKİ SÜREÇ VE MEVCUT DURUM

Weinstein’ın mahkumiyetinin bozulmasının ardından Bragg, üç mağduru ilgilendiren üç ayrı suçlama için yeni bir kovuşturma başlattı. Yeniden yargılamada Weinstein, bir cinsel saldırı suçundan mahkum olurken başka bir suçlamadan beraat etti. Tecavüz suçlamasında jüri karar veremeyince yargıç yargılamayı geçersiz saydı. Üçüncü yargılamada da jüri yine karar veremedi. Bragg, mağdur Jessica Mann’ın yeniden tanıklık yapmak istememesi üzerine dördüncü kez yargılamama kararı aldı. Mahkemeye mektup gönderen Mann, Mart 2013’te Weinstein tarafından bir otelde tecavüze uğradığına dair ifade vermesinin “derin bir yeniden travmatizasyon” yarattığını söyledi. Bragg, Mann’ın mektubunun “iç burkucu ve yürek parçalayıcı” olduğunu belirterek, kararın merkezinde mağdurun yer aldığını vurguladı. Weinstein, yeniden yargılamalarda mahkum olduğu tek suç olan bir yapım asistanına cinsel eylemde bulunma suçundan 20 yıl hapis cezası alabilir. Ancak Bragg, bu travma ve zararın üzerine “zafer” tanımı yapmanın imkansız olduğunu söyledi. Weinstein, 23 yıl hapis cezası aldığı 2020 mahkumiyetinin #MeToo hareketi için bir dönüm noktası olarak görülmesine rağmen, New York’taki temyiz başvurusunun ardından Los Angeles’ta 16 yıl hapis cezasına çarptırıldığı için cezaevinde kalmaya devam ediyor. Mahkumiyeti onayan temyiz mahkemesi, hakimin yeniden ceza belirlemesine hükmetti. Weinstein’ın sözcüsü, salıverilmesi yönünde baskı yapacaklarını ancak şu anda hastane koğuşunda olduğunu belirtti.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Kabine Toplanıyor, Geniş Gündemi Var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Kabine, bugün saat 15.30'da Beştepe'de terörle mücadele, ekonomi ve güvenlik başlıklarını ele almak üzere toplanacak. Toplantıda terörsüz Türkiye süreci ve yasal adımlar masada olacak.

Temmuzda Olimpos’ta Kar Yağdı

Atina'daki Parthenon tapınağında etkili olan fırtına nedeniyle hava birkaç dakika içinde aniden değişti ve turistler arasında kısa süreli panik yaşandı. Rüzgar hızı saatte 100 kilometreye ulaştı.

Üsküdar Belediye Başkanı ve 6 Şüpheli Gözaltına Alındı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Üsküdar Belediyesi'ndeki yapı ruhsatı ve iskan usulsüzlükleri soruşturmasında Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın da aralarında olduğu 6 şüpheliyi gözaltına aldı. Soruşturma kapsamında rüşvet, irtikap ve suç örgütü kurma iddiaları bulunuyor.

Bakan Yumaklı’dan Şiddetli Rüzgar Uyarısı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu hafta başta kıyı kesimler olmak üzere birçok ilde 80 kilometre hıza ulaşabilecek şiddetli rüzgar beklendiğini duyurdu. Rüzgarın orman yangınlarını hızla büyüttüğünü vurguladı.

Şarj İstasyonunda Elektrikli Araç Alev Aldı

Kayseri Melikgazi ilçesinde bir elektrikli araç şarj istasyonunda alev aldı ve bölgeye itfaiye ile polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri aracın üzerine yangın battaniyesi örttü.