F-16 Krizi Devam Ediyor
Bulgaristan, 2019 yılında ABD’den sipariş ettiği F-16 savaş uçaklarını teslim almaya devam ediyor ancak bu uçakların operasyonel hale gelmesi beklenenden daha uzun sürüyor.
JET VAR, PİLOT YOK
Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Nikolay Rusev, bugüne kadar dört uçağın teslim edildiğini ama bunlardan sadece birinin resmi kabul sürecinin tamamlandığını açıkladı. Rusev, Bulgaristan hava sahasının savunabilmesi için uçakların teslimatlarının tamamlanması ve pilotların yeterli eğitimden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Envanterde şu anda iki tek kişilik ve iki çift kişilik F-16 bulunmakta. Komutan, yıl sonuna kadar iki uçağın daha teslim edilmesini beklediklerini, böylece sekiz uçaklık hedefin tamamlanacağını belirtti.
PİLOT EĞİTİMLERİNDE SIKINTI
Pilot eğitim süreçlerinde de zorluklar yaşanmakta. Şu an altı pilotun eğitim aldığı belirtildi ancak bu pilotlardan yalnızca ikisi F-16 Block 70 modelini uçurabiliyor. Diğer dört pilot, ABD’deki eski F-16 versiyonlarıyla eğitim almış ve yeni modelde görev alabilmeleri için Bulgaristan’da ek eğitim uçuşları gerçekleştirmeleri gerekiyor. Yeni jetlerin kabul süreci ise teknik kontroller ve test uçuşlarını içeriyor; Rusev son iki uçağın bu aşamayı henüz tamamlamadığını belirtti.
TEKNİK SORUNLAR YAŞANDI
Teslimatlar esnasında çeşitli teknik sorunlarla da karşılaşıldı. Savunma Bakanı Atanas Zapryanov, Eylül ayında iki kişilik F-16D modellerinden birinde yakıt sızıntısı tespit edildiğini ve onarımın Lockheed Martin tarafından gerçekleştirileceğini açıkladı. General Rusev, tüm uçakların kabul edilip pilotların eğitimlerini tamamlayana kadar F-16’ların resmi olarak göreve başlayamayacağını ifade etti.
then "Add to Home Screen"