Bournemouth’un geçen sezon Arsenal, Manchester City, Manchester United, Liverpool ve Chelsea karşısında puan aldığı yedi maçın neredeyse tamamında Alex Scott sahadaydı. Genç yıldız, mümkün olan 630 dakikanın 625’inde forma giyerek takımın en önemli parçalarından biri oldu. Andoni Iraola’nın tarihi sezonunda en güvendiği isimlerden biri haline gelen Scott, rakiplerin de dikkatinden kaçmadı. Büyük takımların radarında olan 22 yaşındaki orta saha, Premier League’de yeni bir yüksek profilli transferin adresi olmaya aday. Geçmişte ‘Guernsey Grealish’ lakaplı futbolcuya Pep Guardiola’nın 2023’te “inanılmaz bir oyuncu” demesi de bu ilgiyi doğruluyor.
BOURNEMOUTH’UN VAZGEÇİLMEZİ OLDU
Teknik kapasitesiyle öne çıkan Scott, yakın top kontrolü ve dar alanlardaki rahatlığıyla dikkat çekiyor. Çoraplarını bileklerine kadar indirmesi ve defans oyuncularından sıyrılma becerisi, onu Jack Grealish’e benzetenleri haksız çıkarmıyor. Grealish de hayranları arasında. Guardiola gibi o da Scott’ın 19 yaşındayken Manchester City ile Bristol City arasındaki FA Cup maçındaki performansından etkilenmişti. Grealish, maç sonrası sosyal medyada “En iyilerden, en yeteneklilerden” yazdı. O gün Guardiola ve Grealish’i etkileyen teknik özellikler, Scott’ı daha önce Channel Adaları’ndaki Guernsey’den Bristol City’ye taşımıştı. O dönemki gençlik yetenek avcısı Brian Tinnion’ın girişimiyle transfer edilen Scott’a Championship’te forma şansı veren teknik direktör Nigel Pearson, onu “sıskacık görünümlü ama inanılmaz yetenekli” biri olarak tanımlıyor. Pearson, Scott’ın bir gün İngiltere Milli Takımı’nda oynayacağını öngörmüştü.
İLK MİLLİ DAVET VE AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
Scott henüz ilk A milli maçına çıkmadı. Ancak İngiltere U19 ve U21 takımlarıyla Avrupa Şampiyonluğu yaşadı. Kasım ayında ilk kez A takıma çağrılan futbolcu, ardından Thomas Tuchel tarafından Haziran ayındaki Dünya Kupası hazırlık kampına davet edildi. Bristol City’de Championship’e uyum sağlamakta zorlanmadı. 2021/22 sezonunda 35, 2022/23’te 40 maçta ilk 11 başladı. Bournemouth’a 25 milyon sterlinlik transferin ardından fiziksel olarak bir üst seviyeye uyum sağlaması gerekiyordu. İlk iki sezonunda sakatlıklarla boğuştu. 2023’te diz problemiyle Vitality Stadı’na geldi, ikinci sezonunda başka bir sakatlık daha geçirdi. Fakat Premier League’de geçirdiği zaman, fiziksel gelişimini net şekilde ortaya koydu.
FİZİKSEL GELİŞİM VE DÜELLOLARDAKİ ÜSTÜNLÜK
Geçen sezon düzenli ilk 11 oyuncusu haline gelen Scott, sezon boyunca yalnızca bir maç kaçırdı. Yer mücadelesi başarı oranı ilk sezonundaki yüzde 47’den yüzde 56’ya yükseldi. Bu oran onu Elliot Anderson, Bruno Guimaraes ve Martin Zubimendi’nin önüne geçirdi. Hava topu başarı oranı da benzer bir ivme yakaladı: yüzde 44’ten yüzde 54’e çıktı. Eski hocası Pearson, “Fizik olarak toparlandı ve olgunlaştı” yorumunu yaptı. Scott, kendi pozisyonunda ligin en iyi top kazanan oyuncularından biri haline geldi. Geçen sezon orta saha oyuncuları arasında yalnızca Anderson ve Wolves’lu Andre ondan daha fazla top kazandı. Ayrıca Scott, top kapma ve mücadele kazanma kategorilerinde ilk 10’da yer aldı.
TOPLA TAŞIMA VE OYUN GÖRÜŞÜ
Scott, Iraola’nın sisteminde hücuma da aynı dinamiği taşıdı. Baskı altında rahat olmasının yanı sıra boş alanlara yaptığı koşularla dikkat çekiyor. Geçiş hücumlarına ve kontra ataklara ağırlık veren Iraola’nın oyun anlayışı, Scott’ın yeteneklerine mükemmel uydu. Geçen sezon 431 topla taşıma ile Premier League orta sahaları arasında sekizinci sırada yer aldı. Bu taşımaların yaklaşık yarısı ilerleyici (progressive) olarak sınıflandırıldı. Scott’ın fiziksel yoğunluğu, topsuz koşu istatistiklerinde de kendini gösterdi. Opta verilerine göre Scott, geçen sezon Premier League’de en çok destek koşusu yapan altıncı oyuncu oldu. Bunun en iyi örneklerinden biri Nisan ayında Emirates Stadı’nda Arsenal’e attığı galibiyet golüydü. Scott, etrafını tarayıp fırsatı gördükten sonra orta sahada hızla ilerleyerek Evanilson’un dokunuşuna yetişti ve David Raya’yı mağlup etti.
HENÜZ POTA KİLİTLENMEDİ
Iraola o maçtan sonra Scott’ın “çok yönlü” bir oyuncu haline geldiğini söyledi. Takip verileri de bu çok yönlülüğü doğruluyor. Scott, geçen sezon takımı savunmaya dönerken en çok koşu yapan oyuncu oldu. Aynı zamanda ligin en çok yüksek hızda koşu yapan üçüncü oyuncusuydu. Yüksek hızda 27,6 kilometre kat ederek bir kutu kutu orta sahanın yoğunluğunu gözler önüne serdi. Iraola geçen sezon Scott’ın farklı pozisyonlarda oynayabildiğini vurgulamıştı: “Altı numara, sekiz numara, on numara oynuyor.” Dakikalarının büyük kısmı sekiz numarada geçse de çok yönlülüğü en büyük silahlarından biri. Hatta Bristol City’de kanat bek olarak da görev yaptı. Premier League’e hazır olması onu cazip kılıyor. Son üç sezonda ligde 89 maça çıktı. Ancak 22 yaşında olması, gelişim potansiyelinin sürdüğünü gösteriyor. En büyük eksiği ise gol katkısı. 89 Premier League maçında yalnızca 4 gol ve 3 asist üretebildi. Bristol City günlerinden beri bu istatistikleri iyileştirmek için çalışıyor. Eski hocası Jason Euell, “Sekiz ya da on numara olarak konuşulması için daha iyi rakamlara ihtiyacı vardı. Yeterince asist yapmıyor, yeterince gol atmıyordu. Antrenmanda yapıyor ama maçta gösteremiyordu” demişti. Scott bu rekabeti geride bıraktı. 2022 ve 2025’te U19 ve U21 Avrupa Şampiyonluğu’nda önemli roller üstlendi. Gol ve asist katkısının artması gerekse de Scott’ın sunacağı çok şey olduğunu kanıtladı.