Byd Türkiye’de Üretime 2026’da Başlayacak

ÇİN’DEKİ GÜMRÜK VERGİLERİ ÜZERİNDEN BİR GERİLİM YAŞANACAK

İki güvenilir kaynak, BYD’nin Macaristan’daki yeni elektrikli araç tesisinde seri üretimini 2026 yılına kadar ertelemeyi planladığını ve fabrikanın ilk iki yıl boyunca kapasitesinin altında çalışacağını belirtti. Türkiye, Çinli otomobil üreticisinin işgücü maliyetlerinin daha düşük olduğu yeni fabrikasında, beklenenden daha önce otomobil üretmeye başlayacak ve belirlenen üretim hedeflerini önemli ölçüde aşacak.

ÜRETİM PLANI DEĞİŞİYOR

Macaristan’daki üretimin Türkiye’ye kaydırılması, AB için bir kayba neden olacak zira bu durum, Çin’den üretilen elektrikli araçlarda uygulanan gümrük vergileri sebebiyle Çin yatırımlarının ve yüksek ücretli üretim istihdamlarının Avrupa’da daha az önemli hale geleceği anlamına geliyor. BYD’nin Macaristan’daki fabrikası, 2026 yılında sınırlı bir sayıda araç üretme kapasitesine sahip olacak. Kaynaklar, Macaristan’ın güneyindeki Szeged’de inşa edilen 4 milyar euroluk fabrikanın, yıl boyunca yalnızca birkaç on bin araç üretebileceğini ifade etti. Bu da BYD’nin 150 bin araçlık başlangıç kapasitesinin oldukça küçük bir kısmına denk geliyor.

PROJE SONUCU YAVAŞ BİR BAŞLANGIÇ

BYD, Ekim ayında Szeged’deki tesisin faaliyetlerine başlayacağını duyurdu ancak ne zaman seri üretime geçileceğine dair kesin bir tarih vermedi. Kaynaklar, üretimin 2027 yılında artmasını bekliyor, ancak bu dahi planlanan kapasitelerin altında kalacak. Diğer bir yandan, otomobil üreticisinin Türkiye’deki fabrikasının 2026 sonunda üretime geçeceği ve yıllık 150 bin otomobil kapasitesine sahip olmasının öngörüldüğü bildirildi. Bu fabrikanın, Macaristan’daki fabrikadan daha fazla otomobil üreteceği kaydedildi.

TÜRKİYE STRATEJİK BİR YER

Türkiye’deki üretim tesisi, Avrupa pazarlarına yapılacak ihracat açısından önemli bir rol üstlenecek ve araçlar, AB sınırlarına girdiğinde gümrük vergisiyle karşılaşmayacak. Macaristan ise, Avrupa pazarında gümrük vergisiz otomobil satışı için stratejik bir nokta haline geldi. Türkiye, büyük otomobil üreticileri için uzun süredir düşük maliyetli bir üretim merkezi olma özelliğini taşıyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeler dikkat çekiyor.

BYD, Çin’deki şiddetli rekabet nedeniyle yurt dışında hızla genişlemeye çalışıyor. Şirketin bazı fabrikalarında vardiya sayısını azaltarak ve yeni hatların inşasını erteleyerek büyüme stratejisini yavaşlattığı ifade edildi. Bölgedeki BYD elektrikli araçlarına olan talep hızla artarken, şirket Brezilya’daki fabrikasında üretimini artırma çabaları içindeyken, inşaat sürecinde müteahhitlerle ilgili işçi istismarı iddialarıyla da karşı karşıya kaldı.

Bütün bu gelişmeler ışığında, BYD’nin Macaristan’daki üretim planlarının değişebileceği ve popüler modellerin yanı sıra yeni düşük maliyetli araçlar üretme ihtimali bulunuyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Bankalar 100 Bin Liraya Faizsiz Kredi Veriyor

Yükselen enflasyon ve tahminlere rağmen bankalar faizsiz kredi vermeye devam ediyor. Yeni müşteri edinmek için yarışan bankalar, 100 bin liraya kadar faizsiz seçenekler sunuyor.

CHP’de Salı Günü Grup Konuşması Kim Yapacak?

CHP'de yeni haftanın en tartışmalı gündem maddesi, 9 Haziran Salı günü TBMM'de yapılacak grup toplantısında kürsüye kimin çıkacağı oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurmayları, toplantıda genel başkanın konuşma yapacağını belirtiyor.

Dolar Faiz Artırım Beklentisiyle Yükseldi

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 1'den fazla yükseldikten sonra bugün 100 civarında seyretti ve bu yükseliş güçlü ABD işgücü verileri ile Fed'in faiz artırım beklentileriyle desteklendi. Cuma günü açıklanan veriler, Mayıs ayında 172 bin yeni iş eklendiğini ve 85 binlik beklentiyi aştığını gösterdi.

Altın Düşüşünü Sürdürüyor

Altın fiyatları Ortadoğu'daki gerilimlerin yeniden artmasıyla petrol fiyatlarının yükselmesi ve enflasyon ile faiz oranlarına ilişkin endişelerin artması sonucu geçen hafta yaklaşık yüzde 5 düştü. Ons altın iki aydan fazla süredir en düşük seviyesine geriledi.

Buca Belediye Başkanı Duman Görevden Uzaklaştırıldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 Haziran Pazartesi günü gözaltına alınıp daha sonra tutuklanan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman tedbir amaçlı görevden alındı. İçişleri Bakanlığı, Anayasa ve Belediye Kanunu'na dayanarak bu kararı verdi.