SAVCILIKTAN YENİ AÇIKLAMALAR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelen açıklamada, Can Holding yöneticileri hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “yönetme” ve “kurulan örgüte üye olma”, “suçtan elde edilen mal varlığı değerlerini aklama” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçları yönünden bir soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Daha önce başlatılan el koyma tedbiri çerçevesinde kayyum ataması yapılan holdingin yapılandırmasına dair, aktif olarak faaliyet gösteren başka şirketlerin olduğu ve bunların üzerlerinde yüklü miktarda mal varlığı taşıdığı ifade edildi. Yine belirtilene göre, bu şirketlerin tedbire konu edilmediği ortaya çıktı. Şüphelilerin, suç örgütü faaliyetleri kapsamında hareket ettiği ve suçtan elde edilen gelirlerin aklanmasını sağladığına dair vurgular yapıldı.
Açıklamalarda, bahsedilen eylemlerin şirketlerin faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirildiğine dair kuvvetli şüphe ve tespitlere sahip olunduğu ifade edildi. Açıklamada, “Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması amacıyla CMK 133/1 ve CMK 133/4.a.7 maddeleri kapsamında yapılan değişiklik doğrultusunda 7145 sayılı kanunun geçici 2. maddesi uyarınca yeni tespit edilen 9 şirketin yönetimi için kayyum olarak atanmasına karar verilmiştir.” denildi. Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, soruşturmanın, TMSF, MASAK, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Jandarma Komutanlığıyla işbirliği yaparak genişletileceğini duyurdu.
KAYYUM ATANAN ŞİRKETLERİN LİSTESİ
Yönetimi kayyuma devredilen 9 şirketin isimleri şöyle sıralandı: “Türktab Marketing Sigara ve Tütüncülük AŞ, ZA Lojistik ve Araç Kiralama Hizmetleri Ticaret AŞ, Canpet Benzin İstasyon İşletmeciliği AŞ, Tares Tek. Ürünleri İç ve Dış Tic. Ltd Şti, Furkon Teknik Hırdavat Sanayi ve Dış Ticaret Ltd Şti, Temiz Petrol ve Gayrimenkul Ticaret AŞ, MCN Petrol AŞ, Yön Özel Eğitim Basım Yayın San. Tic. AŞ, Mer Yatırım ve Özel Eğitim Hiz. AŞ.” Bu süreçte 2 cumhuriyet savcısının görevlendirildiği de kaydedildi. Soruşturma, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekteydi ancak yetkisizlik sebebiyle dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.
SORUŞTURMA DETAYLARI
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde Can Holding’in bünyesinde yapılan eylemlerle “nitelikli dolandırıcılık”, “vergi kaçakçılığı”, “kaynağı belirsiz gelirlerin şirket hesaplarına sokulması” ve “suçtan elde edilen gelirlerin aklanması” gibi suçların işlenmiş olabileceği öne sürüldü. MASAK raporları ve mali denetim birimlerinin incelemeleri sonucunda, şüpheli şirketler arasında kaynağı belirsiz paraların aktarıldığı, bu süreçte izlerinin gizlenmeye çalışıldığı ifade edildi.
Yapılan operasyonda 121 şirketin mal varlığına el konulduğu ve TMSF’nin kayyum atandığı bilgisi paylaşılmıştı. Gözaltına alınan 10 şüpheliden bir kısmı İstanbul Jandarma Komutanlığı ekiplerince yakalanmıştı. Yasadışı gelirlerin aklanması amacıyla çeşitli stratejilerin uygulandığı, bunların arasında birden fazla şirket kurarak denetim mekanizmasını zorlaştırma gibi yöntemlerin kullanıldığı öne sürüldü.
TUTUKLANAN VE ADLİ KONTROL TEDBİRLERİ
Adliyeye gönderilen ve ifadeleri alınan şüphelilerden bazıları, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” ve “kara para aklama” suçlarından tutuklanmaları için sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti. Kenan Tekdağ ise aynı suçlardan “ev hapsi” ve “yurt dışı çıkış yasağı” talebiyle hakimliğe gönderildi. Hakimlik, D.Ç, D.C, M.K, K.Ç. ve C.C’nin tutuklanmasına, Kenan Tekdağ hakkında ise “ev hapsi” ve “yurt dışı çıkış yasağı” kararını vermişti.