CHP-MHP-HDP ilk kez aynı oyu kullandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün olağanüstü toplandı. Tezkere'nin konuşulacağı Genel Kurul'da yemin krizi yaşandı.

Meclis'te yeni ve geçici hükümetin 11 bağımsız bakanının yemin edip etmemesi oylandı.

Meclis'te bağımsız bakanların yemin etmemeleri yönünde CHP, MHP ve HDP 'hayır' oyu kullanarak, ilk kez aynı yönde oy kullanmış oldu. Oylama sonucunda yeni kabinenin bakanlarının yemin etmeme yönünde oy çıkması üzerine Meclis'teki oturuma ara verildi.

11 bakanın yemin edip etmeyeceğine ise verilen aranın ardından karar verileceği bilrilidi.

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Geçici bakanlar kurulu ahlaksızlık üzerine ve inkar üzerine bina edildi , adı üstünde geçici olup hiç kimseye saygınlık ve prestij kazandırmayacaktır" şeklinde değerlendirme yaptı.

Bağımsız bakanların yemin edip etmeyecekleri konusu Meclis Genel Kurulu’nda önce tartışmaya ardından da karmaşaya dönüştü.

CHP “bakanların hiçbiri bağımsız değil” diyerek yemin etmemeleri gerektiğini savundu. CHP’li Grup Başkanvekillerinin ortaya koyduğu bu fikre Ak Parti karşı çıkarken, HDP destek verdi.

Herkes MHP’nin ne yapacağını merak ediyordu ki, yapılan oylamada MHP’liler de “bu bakanlar yemin edemez” yönünde oy kullandılar.

Ancak konuya müdahale eden Meclis Başkanı MHP'li Koray Aydın, konuyu araştıracağını belirterek ara verdi.

Aradan sonra Meclis Başkanı’nın ne yönde davranacağı merak ediliyor.

Muhalefet kulisinde, TBMM Başkanı Koray Aydın’ın açık oylamayla tatmin olmayıp, elektronik oylamaya gidebileceği ifade ediliyor.

YANLIŞLIKLA MI EL KALDIRDILAR?
Muhalefet kulisinde MHP’li milletvekillerinin CHP’nin verdiği önergeye “yanlışlıkla el kaldırdıkları” yorumları yapıldı. Ancak MHP’den bu konuda herhangi bir açıklama gelmedi.

Kurulan seçim hükümetinin bakanlarının yemin etmesine karşı olan CHP adına Manisa Milletvekili CHP Özgür Özel, "Bakanlar bağımsız değil akp'nin bürokratıdır yemin edemez" dedi.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı.

Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi.

TBMM Başkanvekili Aydın, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa konuşmada, gündeme geçmeden önce, Türk milletinin egemenliğinin sembolü olan Yüce Meclis'i yöneteceği ilk gün, çok kısa duygu ve düşüncelerini ifade etmek istediğini belirtti.

Aydın, şunları kaydetti:  "Bugün, milletimizin gözü ve kulağı buradadır. Bugün, Gazi Meclis'in kurtarıcı ve kurucu iradesi buradadır. Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. Bu Meclis, Türk İstiklal Savaşını yapmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bağrından çıkarmış ve en kritik zamanlarda aldığı kararlarla da vatanımızın, milletimizin ve devletimizin bekasını sağlamıştır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle, bütün sorunlarımızın üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır.  Buradan vereceğimiz güzel mesajlar ve aldığımız kararlar, ülkemizin en ücra köşelerinde yankı bulmakta, ülkemizin ve milletimizin birliğine ve dirliğine katkı sunmaktadır. Buradaki tutum ve davranışlarımızla seçimlere daha hoşgörülü bir atmosferde gitmek için öncü ve örnek olabiliriz. Bugün burada yapacağımız görüşmelerde kullanacağımız söz ve üslupla güzel bir başlangıç yapabiliriz. Sevgi ve hoşgörü timsali yunus emre’nin dediği gibi; 'Söz ola, kese savaşı, söz ola, kestire başı.' Şairin çağlar öncesinden işaret ettiği gibi, kırıcı ve incitici değil, birleştirici ve bütünleştirici dil kullanmasını özellikle istirham ediyorum."

CHP, MHP VE HDP İLK KEZ AYNI OYU KULLANDI

TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi.

Genel Kurul'da, Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi görüşmesi, RTÜK'te CHP'den boşalan üyelik için seçimi ve geçici seçim hükümetinde yer alan bağımsız bakanlar yemin edecek.

MHP'li TBMM Başkanvekili Koray Aydın ilk kez bir oturum yönetti

TBMM'DE GERGİNLİK

Görüşmeler sırasında AK Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında ‘darbecilik’ tartışması yaşandı.

Usul tartışması isteyerek kürsüye gelen CHP’li Özgür Özel koalisyon görüşmeleri sırasında Kemal Kılıçdaroğlu’na görev vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.
Daha sonra kürsüye gelen AK Partili milletvekili, Nihat Erim’in CHP’den istifa ederek kurduğu hükümeti örnek gösterdi.

Tekrar kürsüye gelen Özgür Özel Nihat Erim’in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu, Bülent Ecevit’in bu hareket üzerine Genel Sekreterlikten istifa ederek, CHP’ye en büyük seçim başarısını yaşattığını söyledi. Özel AK Parti’yi eleştirerek Erdoğan’ı da darbecilikle suçladı.

Daha sonra kürsüye çıkan AK Partili Mahir Ünal ise “Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti” dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle tekrar kürsüye çıkan Özgür Özel ise, “Hadi biraz ortam yumuşasın Hababam Sınıfı'na bakalım… Hababam Sınıfı'nda herkes var. Türkler var Kürtler var. Solcular var Ülkücüler var orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz” ifadelerini kullandı.

VURAL: BU HÜKÜMETTE MHP YOK

MHP’li Oktay Vural ise şunları söyledi:
Seçim hükümetinde MHP yoktur. MHP’nin bu süreçle ilgili siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP’nin siyasi iradesi bulunmaktadır

ÖNE ÇIKAN HABERLER

CHP’de Saat 13.00’te: Gündem İhraç ve Kurultay

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün saat 13.00'te toplanacak ve kurultay süreci ile parti içi ihraç tartışmaları ele alınacak. Toplantı öncesinde yaşanan gerilim, mahkemenin mutlak butlan kararı sonrası Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa dönmesiyle başladı.

İki Zanlının Dosyası Zaman Aşımından Düştü

Diyarbakır'da 24 Ocak 2021'de makam aracında pusuya düşürülerek şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın dosyasında zaman aşımı nedeniyle yeni bir gelişme yaşandı. Okkan, 1997 ila 2001 yılları arasında Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak görev yapmıştı.

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.

Altında Sert Düşüş

ABD'nin İran'a yeni saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti ve enflasyon endişelerini artırarak altının ons fiyatını 4 bin 200 doların altına düşürdü. Altın 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BYD Türkiye Fabrika Planlarını Askıya Aldı

BYD'nin icradan sorumlu yetkilisi Stella Li, Türkiye'deki fabrika kurulumunun askıya alındığını açıkladı. Macaristan'daki tesisin ise dördüncü çeyrekte üretime başlayacağını belirtti.