CHP örtülü ödenek için AYM’ye başvurdu

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Torba Kanun’un örtülü ödenek düzenlemesi hakkında yürütmenin durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açtı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kamuoyunda ‘Torba Kanun’ olarak bilinen yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvurunun ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Hamzaçebi, “Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan ve yürürlüğe giren Torba Yasa’nın örtülü ödenek düzenlemesi hakkında yürütmenin durdurulması talebiyle biraz önce Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açtık. Cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma konusunda yetki veren düzenleme son derece önemli bir düzenlemedir. Bunun bütün toplum tarafından iyi değerlendirilmesi gerekir. Bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanma yetkisi olmamıştır. Atatürk’ten bu yana Sayın Abdullah Gül de dahil olmak üzere hiçbir cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma yetkisi verilmemiştir. Buna anayasal sistemimiz izin vermemektedir. Ayrıca bugüne kadarki cumhurbaşkanları da böyle bir ihtiyaç duymamışlardır. Bugünkü Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan farklı davransa da, parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır dese de bizim anayasamız, cumhurbaşkanını tarafsız olarak konumlandırmıştır. Yine anayasamıza göre cumhurbaşkanımız sorumsuzluğu vardır” diye konuştu.

“Hükümet politikasına göre hiçbir görevi olmayan cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma yetkisi verilmesi doğrudan doğruya anayasaya aykırıdır” diyen Hamzaçebi, “Siyasi sorumluğu olmayan, sorumsuzluğu esas olan cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanma yoluyla hükümet politikası alanına girmesi, burada yetki sahibinde olması ve aynı zamanda kullanmış olduğu bu yetkinin parlamento tarafından denetlenemeyecek olması anayasamıza çok açık bir aykırılık oluşturmaktadır. Hiç kimse kaynağını anayasadan almayan bir yetki kullanamaz. Bu iptal davamızı Sayın Başbakanın açıklamaları ile değerlendirmek gerekir. Sayın Başbakan dün seçim bildirgesini açıkladı ve Türkiye’yi yetki karmaşasını önlemek için başkanlık sistemine taşıyacaklarını söyledi. Bu Sayın Başbakanın başbakanlığına son verdiği anlamına geliyor. İstifa etmek isteyen bir başbakan, Türkiye parlamenter sistem ile yönetilen bir ülkededir. Yani başkanlık sistemini getirmek istiyorsanız anayasayı değiştirmeniz lazım. Milletin buna izin vermesi lazım. Millet buna izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin bir soru üzerine Hamzaçebi, “Ben bunu düzeltiyorum, bunun adı polis devleti yasasıdır. Polis devleti yasası ile iptal davamızı Pazartesi günü açtık. Dilekçede önce yasanın şekil yönünden iptalini talep ettik. Ayrıca esasa ilişkin olarak da özgürlüklere yönelik düzenlemeleri o dilekçemizin içine koyduk” cevabını verdi.
 

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Yeni Eksper Sisteminde 40 Bin Lira Limit Belirlendi

Sigortacılık Düzenleme Kurumu, kaza sonrası değer kaybı ve hasar ödemelerinde dolandırıcılığı önlemek için yeni bir düzenleme başlattı. Artık hasar tespiti eksper tarafından anında yapılacak.

İstanbul’da Hava 7 Derece Birden Soğuyacak

Yeni bir yağışlı hava sisteminin etkisine giren Türkiye'de bugün iç kesimlerde sağanak beklenirken sıcaklıklarda önemli bir değişim olmayacak. Meteoroloji verilerine göre yurt genelinde parçalı ve yer yer çok bulutlu hava hakim olacak.

CHP’de Saat 13.00’te: Gündem İhraç ve Kurultay

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün saat 13.00'te toplanacak ve kurultay süreci ile parti içi ihraç tartışmaları ele alınacak. Toplantı öncesinde yaşanan gerilim, mahkemenin mutlak butlan kararı sonrası Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa dönmesiyle başladı.

İki Zanlının Dosyası Zaman Aşımından Düştü

Diyarbakır'da 24 Ocak 2021'de makam aracında pusuya düşürülerek şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın dosyasında zaman aşımı nedeniyle yeni bir gelişme yaşandı. Okkan, 1997 ila 2001 yılları arasında Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak görev yapmıştı.

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.